Care sunt efectele protectoare ale cafelei - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Feb 2016, 09:58

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre cafea si despre efectele acesteia asupra sanatatii noastre. 

Ziua isi pierde din farmec fara aroma cafelei care ne incarca bateriile: o consumam pentru efectul stimulant, dar si pentru gustul si aroma de neinlocuit.

Este un capitol fara sfarsit, se studiaza efectele cafelei asupra sanatatii, dar rezultatele sunt influentate atat de tipul de cafea consumat, cat si de sensibilitatea fiecaruia.

Exista o mare variabilitate a efectelor cafelei,  sunt persoane care pot bea cafea inainte de ora culcarii si apoi dorm linistit toata noaptea, asa cum exista persoane care dupa o ceasca resimt palpitatii si au insomnie. 

Exista 2 mari varietati: cafea arabica, de calitate superioara, si cafea robusta, cu un continut mai mare de cofeina. Un pas important in procesul tehnologic este prajirea, cu diferente intre temperaturile de prajire, rezultand culori si arome diferite, regasite pe pachetul de cafea: usoara, medie, intensa.

Cum consumam cafeaua?

Bem fie cafea la ibric (cafeaua turceaca) sau preparata prin presa franceza, cafea la filtru (cafea americana), espresso (italienesc, la espressor de linie sau tip moka), cafea solubila; sunt multe alte variante si retete, aproape imposibil de testat in totalitatea lor.

Principalul component este cafeina, alcaloid cu rol stimulant, care se extrage si din frunzele de ceai sau din boabele de cacao sau cola. Continutul de cafeina variaza:

- cafeaua macinata are intre 30-100mg la o ceasca (150ml)

- espresso aduce intre 40-75mg la o cescuta (30ml).

Creste performanta fizica la sportivi, creste capacitatea de memorare si ajuta la pastrarea starii de alerta in conditii de deprivare de somn.

Efectele se instaleaza rapid, dar sunt de durata scurta. Confera cafelei efect de stimulare a metabolismului prin mecanism termogenic, efect diuretic si usor laxativ. 

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor a avertizat asupra efectelor nefavorabile ale unui consum prea mare de cafeina, venit in special in randul tinerilor, care iau aceasta substanta din bauturi de tip energizante.

Astfel, pentru persoanale adulte se recomanda consumul zilnic a maxim 400mg cafeina, echivalentul a 4 cafele. Pentru adolescenti consumul trebuie limitat la aproximativ 3mg/kg corp.

Cafeaua aduce sute de alte componente, lipide, antioxidanti, minerale si vitamine, multe cu efecte sinergice care fac aceasta bautura unica.

EFECTE PROTECTOARE

Consumul a 2-3 cani pe zi are efect hepato-protector, dovedit mai ales la preparatele la filtru, procedeu prin care se pastreaza acidul clorogenic si se indeparteaza compusi  de tip diterpene (cafestol si kahweol).

Pe de alta parte, exista studii care arata ca acestia din urma ar putea avea efect anticarcinogen.

Consumatorii fideli de cafea au risc scazut de diabet zaharat tip 2, litiaza biliara, boli neuro-degenerative, depresie, chiar boala coronariana sau accidente vasculare; pe de alta parte, consumul ocazional de cafea poate determina cresteri ale valorilor tensiunii arteriale si ale pulsului; exista studii care ii confera capacitatea de scadere a mortalitatii, efect dependent de doza.

Cafeaua nu reprezinta un panaceu, daca nu o tolerati sau daca va este contraindicata, este de inlocuit cu alte preparate: ceai de fructe, infuzii de plante, o limonada.

In loc de concluzie, daca va face placere, consumati zilnic o cafea de buna calitate, preferabil dupa masa, evitand-o pe cea de la aparate care nu prezinta incredere sau limitand adaugiri de tip zahar in exces sau lapte condensat.

Sursa foto: fortyacresco.tumblr.com

Comentarii (3)

16.02.2016, 10:27

16.02.2016, 13:54

Ne place , ne place

17.02.2016, 00:19

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola