Carnea de pui, bogata in proteine valoroase - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Noi 2015, 16:24

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de carne de pui si despre efectele asupra sanatatii.

Dupa controversele legate de carnea rosie, sa ne intoarcem spre carnea de pui.

Carnea de pui aduce proteine valoroase, cu toti aminoacizii esentiali; este bogata in lizina, aminoacid slab reprezentat in cereale sau leguminoase, cu care carnea se poate asocia pentru completare. Iar pentru o farfurie echilibrata, sa nu uitam legumele frumos colorate.

Este saraca in grasimi, de exemplu, o portie de 100g piept de pui gatit aduce doar 4 g grasime si 31 g proteine. Aduce de 2-3 ori mai mult acizi grasi polinesaturati comparativ cu carnea rosie, ceea ce o recomanda in dietele de protectie cardio-vasculara. Grasimile saturate se concentreaza in piele, care nu este recomandat a a fi consumata.

Dintre vitamine, carnea este bogata in vitamine din grupul B (in special B6); continutul vitaminic variaza in functie de hrana animalului; de asemenea, este de mentionat ca prepararea termica la temperaturi peste 100 gradeC  inactiveaza o parte din vitamine.

Dintre minerale, carnea este o buna sursa de fier, prezent in concentratii mai mari in carnea rosie (la pui pulpa este o carne cu continut mai mare de fier, comparativ cu pieptul).

Supele preparate prin introducerea carnii in apa rece, o data cu sarea, determina ca mare parte din vitamine, minerale sau proteine sa treaca in apa de fierbere; cu totii am primit recomandarea de a consuma supa de pasare in perioadele de convalescenta (aduce aminoacizi usor de asimilat).

In schimb la prepararea rasolului carnea se pune in apa clocotita, pentru ca proteinele de la suprafata formeaza o pelicula care determina pastrarea substantelor nutritive in carne; 

In mod ideal am consuma pui crescut de bunicii de la tara, pentru a beneficia de toti acesti nutrienti, da practic cei mai multi ne bazam pe oferta din supermarketuri.

Desi marii producatori ne asigura ca puii crescuti in Europa nu primesc hormoni sau antibiotice in hrana zilnica, exista temerea ca in carnea acestor pasari crescute fortat, ar putea aparea substante care sa ne afecteze sanatatea pe termen lung, de la fenomene alergice, la alterari ale microbiotei intestinale. 

Inca o data sa ne gandim la varietatea alimentelor din dieta, consumul de carne trebuie sa fie unul moderat, proteinele vin si din peste, lactate, oua sau leguminoase, iar legumele aduc fibre si fitonutrienti care pot ajuta ficatul sa lupte impotriva unor substante cu potential rol daunator.

Sursa foto: npr.org, telegraph.co.uk

Comentarii (2)

Ina

16.11.2015, 16:34

Intr-un moment de sinceritate, insusi directorul DSVSA Constanta a declarat intr-un interviu la tv ca toti crescatorii de pui din tara foloseste in hrana pasarilor antibiotice, pentru ca nimeni nu-si permite sa piarda mii de pasari , la cate viroze exista in randul aripatelor Dupa acea declaratie a fost demis, chiar si numai pentru cateva zile .
Multumesc bunului Dumnezeu ca inca am pasari de curte si stiu ce mananc.

Ina

16.11.2015, 16:35

Asta nu inseamna ca nu mananc si din comert

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D