Cele mai populare mituri despre legume

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 7 Noi 2011, 11:42

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Cand vine vorba despre alimentatie, dietele si sfaturile par a fi intr-o continua schimbare. Azi ni se spune ceva, maine apare cineva care sa contrazica acest lucru. Sunt insa si idei care se impamantenesc si chiar daca se dovedesc a fi false, se tine cont de ele si sunt transmise mai departe.
 
1. Mit: Legumele proaspete sunt mai nutritive decat cele inghetate.

Adevar: Studiile arata ca uneori poti avea mai multi nutrienti in legumele inghetate, in functie de varietate si de cat timp stau in magazin sau piata. Orice leguma incepe sa isi piarda din calitatea nutritiva de indata ce este culeasa.

Cele congelate sunt inghetate imediat dupa ce au fost culese si isi pastreaza mai bine calitatile hranitoare.

Desigur, cand este vorba de legume de sezon, alegeti-le pe cele proaspete. Insa iarna de exemplu, mai bine cumparati spanacul congelat decat cel caruia ii ia vreo doua saptamani sa ajunga pe masa voastra.

2. Mit: Legumele gatite sunt mai putin hranitoare decat cele crude

Adevar: Depide de leguma. Cand le gatesti sunt distrusi anumiti nutrienti, dar sunt eliberati altii, spune Marion Nestle autoarea cartii "Ce sa mananci". Se distruge vitamina C si acidul folic, de aceea nu e o ideea prea buna sa gatesti citrice de exmplu.

Pe de alta parte, prin gatire se elibereaza vitamina A si nutrientii din fibre ceea ce le face mai usor de digerat. Este mai usor pentru corp si sa absoarba mai mult licopen, un antioxidant ce te protejeaza de cancer.

De aceea un sos fiert de rosii este mai sanatos decat rosiile crude. Gateste legumele la abur sau la stir-fry in loc sa le fierbi pentru ca multe vitamine trec in apa in care fierb si se pierd.

3. Mit: legumele locale sunt mai ieftine

Adevar: E adevarat ca multe legume care se produc in zona in care traiesti sunt mai convenabile ca pret. Mai ales in plin sezon cand producatorii vor sa se descotoroseasca de o  recolta masiva.

Dar nu este mereu cazul. Nu tot timpul exista subventii de la stat pentru aceste productii si ajungi sa platesti pretul real in care sunt incluse toate costurile de productie.

Preturile pot varia de la producator la producator, iar daca gasesti un fermier ale carui produse iti plac, poti obtine o reducere de fidelitate, daca ajungi sa cumperi din acelasi loc in mod constant sau iei cantitati mari. O alta solutie ar fi sa cumperi mai pe seara anumiie legume pentru ca atunci ai mai mari sanse sa platesti mai putin.

4. Mit: Cartofii ingrasa

Adevar: cartofii sunt lipsiti de grasimi si saraci in calorii. Sunt ieftini, sanatosi si contin destul de multe fibre, ceea ce inseamna ca ofera satietate pe timp destul de indelungat.

Si atunici de unde ideea ca ar ingrasa? Totul tine de cum ii gatesti. Cartofii prajiti sau facuti la cuptor cu grasime vor contribui in mod clar la dob clarandirea unor kilograme in plus.

5. Mit: Salatele sau legumele in vid sau impachetate sunt foarte curate

Chiar daca pe o punga scrie ca salata a fost spalata de trei ori inainte de impachetare si pare a fi foarte curata, trebuie neaparat sa o mai speli si acasa ca masura de precautie.

La controalele sanitare efectuate pe acest tip de produse s-au gasit de multe ori bacterii ce sunt cauzate de masuri de igiena precare. Cel mai bine e sa nu te bazezi pe ce declara un producator si sa fii prevazator.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

08.11.2011, 12:01

interesant

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21