Consumul regulat al muraturilor dubleaza riscul aparitiei de cancer - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 20 Oct 2015, 12:10

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre muraturi si despre beneficiile consumului de muraturi asupra sanatatii.

Muraturile au aparut initial ca mod de conservare a legumelor, deoarece prin fermentatia lactica a glucidelor din compozitie se realizeaza un mediu acid, cu un ph<4,7, mediu nefavorabil dezvoltarii de microorganisme de alterare. 

Desi ne gandim in primul rand la legume ca varza, castraveti, gogonele, conopida, practic orice poate fi murat - atatea natii, atatea traditii pe Glob: de la ceapa pana la vinete, de la struguri pana la pepeni, chiar peste sau oua, toate pot fi murate.

Alaturi de acidul lactic, in urma fermentarii se dezvolta si acizi organici care dau gustul atat de apreciat. Un rol important aici il revine condimentelor: crengute de visin, frunze de telina, usturoi, boabe de piper sau de mustar, cuisoare, hrean - acestea au si rol antimicrobian.

Uneori legumele se conserva cu ajutorul unei solutii cu otet, zahar si condimente, tehnica denumita marinare, folosita in special pentru gogosari, ardei, sfecla, varza rosie.

Avantajele consumului de muraturi

In urma procesului de fermentare se dezvolta microorganisme de tip lactobacili cu rol probiotic important in imunitate si pastrarea echilibrului florei intestinale. 

Bogate in fibre si reduse in calorii, pot fi folosite cu succes in dietele pentru slabit; in plus sunt bogate in vitamine (C, A, acid folic), minerale (potasiu, magneziu, calciu) si fitonutrienti (ex: sulforafan in varza, cu rol protector hepatic).

Dezavantajele consumului de muraturi

Ca principal dezavantaj este continutul mare de sare, ceea ce nu le recomanda celor cu afectiuni cardio-vasculare sau renale.

De asemenea, este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din legume in solutia apoasa.

Exista studii in diferite regiuni din Asia care vin cu rezultate contradictorii privind riscul carcinogenetic, iar o metaanaliza a acestora publicata in anul 2009, in British Journal of Cancer, asociaza consumul regulat al muraturilor cu dublarea riscului de cancer esofagian, datorat unor componenti de tip N-nitrozo si a unor micotoxine. 

In loc de concluzie, am putea spune ca putem adauga la masa principala legume sub forma de muraturi, dar este important sa intelegem ca ele se recomanda a fi asociate cu fructe si legume proaspete, pe care din fericire le gasim acum tot timpul anului.

Comentarii (8)

20.10.2015, 16:06

ce bine ca nu ma mai omor cu muraturile ))))))de parca crude's mai bune

Ina

Ina
20.10.2015, 18:22

Poate daca mancam muraturile din comert, nu cele facute de noi
Pana acum studiile aratau ca zeama de muraturi e cea mai buna si cel mai bun antioxidant. Pe cine sa mai crezi?
Eu mananc muraturi si langa prajitura si beau zeama de la gogonele cu borcanul )))

24.10.2015, 12:46

Oare cum puteti crede asa ceva ?!!! Bunicii nostri au consumat alimente sanatoase, facute in casa si au trait multi ani si au fost sanatosi, fara cancer, fara boli. Asa-zisi specialisti incearca sa ne deruteze si sa ne indeparteze de la traditii si de la alimentele sanatoase. De ce nu va puneti intrebari ca de la revolutie incoace pana si copiii ni s-au imbolnavit ?!!! De Codex alimentarius sper ca ati citit... mai deunazi am citit un articol despre sare si colesterol, precum ca OMS au scazut nivelurile colesterolului pentru a ne declara bolnavi... Va redau un pasaj din articol: "Colesterolul ajuta la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale si în ovar!!! Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformarii de catre ficat în acid biliar. Nivelurile joase ale colesterolului, induse cu ajutorul medicamentelor, duc la aparitia depresiei, comportamentului violent, sinucidere, cresterea riscului de infarct miocardic si mai ales o slaba functionare a sistemului imunitar.
În trecut, cineva cu un regim alimentar ce continea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta pâna când, cei de la OMS, au hotarât sa schimbe normele! Sa le coboare la 200! Imediat, au aparut 36 de milioane de "bolnavi", si 4,3 de miliarde de dolari pe an, câstig, dintr-un foc!. Între vrajeala stiintifica a unora si intuitia lui stramoseasca, ciobanul român a ales intuitia!... tot cu slanina, pita, ceapa si palinca traieste! Nu face exces si traieste mult si bine... cum ati vrea sa-si creasca altfel oile, sa lupte cu frigul, cu ploile, cu lupii? Si toate astea pâna pe la 60-70 de ani... cu un cojoc mitos de 40 de kilograme pe umeri si bâta în mâna?" Acum, trageti dvs concluziile.
Privitor la muraturi, contin foarte multe bacterii benefice organismului, de exemplu varza murata lupta impotriva obezitatii si a cancerului. Cruciferele sunt recomandate pentru lupta impotriva cancerului. Aici puteti citi mai multe despre muraturi: http://topremediinaturiste.ro/cand-muraturile-iau-locul-medicamentelor-afectiuni-prevenite-sau-tratate-cu-muraturi/
Am ajuns sa nu mai cred sfaturile "specialistilor" si incep sa ma informez mai mult despre alimentatia sanatoasa. Ganditi logic si in favoarea voastra !!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola