Cum sa faci Kvas - o bautura alcoolica din paine de secara, pentru zilele calduroase

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 9 Iul 2015, 15:36

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Cum sa faci Kvas - o bautura alcoolica din paine de secara, pentru zilele calduroase

Kvas este o bautura alcoolica populara in Rusia si in tarile din Europa de Est. Este produsa mai ales vara, pentru ca, fiind acidulata si slab alcoolizata (0.05% - 1.44%), "lichidul este bun pentru stingerea caldurii si setei", dupa cum bine scrie Vasile Ernu, cel de la care am si aflat reteta.

Totodata, este si o bautura foarte ieftin de obtinut - 10-11 litri la pretul de ~20 lei.

Iata cum se face, dupa reteta si modul de preparare prezentate de Vasile Ernu.

"Ingrediente: paine secara 1 kg, 25 gr. drojdie, coaja lamaie, ½ kg zahar, 50 gr. stafide, menta, apa fiarta 12-13 litri. Vas: 15 litri minim.

Mod preparare:

Painea de secara se prajeste (gen toast sau pe tava in cuptor). Painea musai de secara autentica, din aia banala (nu de fite).

Se taie felii, se pune intr-un vas de minim 15 litri.

Peste se pune apa clocotita, se adauga feliile de lamaie.

Se lasa in jur de 5 ore.

Paralel se pregateste zaharul care se topeşte: gen zahar ars. Da culoare. (Se pune fie la prima tura, fie la a doua).

Dupa 5 ore se strecoara.

Se pune: drojdia, stafidele si frunzele de menta.

Se lasa minim 5 ore (uneori procesul poate dura si 12 ore depinde de cat de repede fermenteaza, cat de cald e in incapere etc). E gata cand pisca bine de limba :)

Mai strecuram o data si-l punem in frigider. Unii (si eu) mai pun in sticla/vas cate o bobita de stafide si cate un bob de orez. Se toarna de obicei in sticle obisnuite sau de plastic ca sa incapa in frigider si sa fie usor de „manevrat”.

Dupa ce se raceste binisor se poate “servi”."

Sursa articol si poze: ernu.ro

Comentarii (2)

09.07.2015, 15:40

Pe căldura asta nu fac nimic Daca dai tu un pahar ma mai gândesc))

09.07.2015, 16:08

Da,mai bine venim la gata facut

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola