Cum sa pregatesti oul fiert perfect - reteta oamenilor de stiinta

Postat de Bucataras in Tipsuri pe 27 Oct 2015, 11:21

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Nu e mare filozofie sa fierbi un ou, nu? Ei bine, este. De fapt, nu e chiar o "mare filozofie", cat o treaba care tine de stiinta.

Atunci cand vrei sa faci un ou moale, care sa arate ca in reviste, trebuie sa tii cont ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, iar acestea reactioneaza diferit cand sunt expuse la temperaturi diferite. 

Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate, care combina gastronomia cu stiinta, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, ca temperatura de gatire ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius.

Fiert la aceasta temperatura, albus devine ferm, dar moale la atingere.

Insa, cand vine vorba de galbenusuri, temperatura ideala de fierbere este de 72 de grade Celsius.

Pentru a le impaca pe ambele, el propune urmatoarea metoda:

- ouale se pun in apa care fierbe, unde sunt lasate 30 de secunde;

- se adauga putina gheata pentru a cobori temperatura si, apoi, se lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere;

- se mai lasa 11 minute la o temperatura de 88 grade Celsius

Astfel se obtine cel mai bun ou fiert. 

In acelasi timp, daca nu ai timp pentru tot acest proces si te intereseaza doar sa-ti fierbi oul pentru micul dejun, nu uita macar de urmatoarele reguli:

- oua moi - 4 minute in apa clocotita.

- oua mai ferme, dar cu galbenus moale - 6 minute in apa clocotita.

- oua tari - 10 minute in apa clocotita. 

Sursa foto: melskitchencafe.com

Sursa articol: delish.com

Comentarii (5)

27.10.2015, 14:19

27.10.2015, 16:50

Și eu ce să facă stau cu termometrul în ibric și gheața alături? Ai avut intenții bune,Ancuța,da mai cârcotim nițel))

29.10.2015, 09:05

Bunica Exact asta bombăneam la finalul articolului )

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!