Gastroart.ro a lansat Harta Pâinii

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 9 Oct 2018, 14:35

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Harta Pâinii ( https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect prin care Cosmin Dragomir, inițiatorul gastroart.ro, cartografiază rețetele tradiționale de pâine (și nu numai) din România. Harta Pâinii este pilotul unei serii de subdomenii ale gastroart.ro ce se va continua cu Harta Ciorbelor, Harta Sarmalelor, Harta Tocanelor, Harta Brânzei, Harta Produselor Tradiționale etc. 

Harta Pâinii este un proiect interactiv ce se bazează pe contentul furnizat de producătorii locali de pâine tradițională, iubitorii de gastronomie, oameni implicați în promovarea gastronomiilor locale etc. Toți cei interesați pot scrie la adresa [email protected] 

 Harta pornește cu câteva povești și rețete și destul de numeroase 

articole despre istoria pâinii și a domeniilor conexe de la noi, specialitatea casei cum s-ar zice, gastroart.ro fiind primul site dedicat cercetării istoriei gastronomiei românești. Zilnic proiectului i se va adăuga content original. 

“Ne dezvoltăm pe orizontală. Am gândit aceste hărți din nevoia de a centraliza informații importante pentru creionarea unei identități gastronomice naționale, plecând de la cele regionale. Cred cu tărie că demersul va avea succes, dat fiind faptul că trendul culinar se îndreaptă spre local, regional, redescoperire a tradițiilor și încurajarea micilor producători. În acest moment încerc să găsesc un partener solid pentru acest proiect care să mă ajute să îl dezvoltăm până își atinge imensul potențial. În proiect este inclusă și lansarea cărții “Pâinea – aliment și simbol, experiența sacrului”, a etnologului Varvara Buzilă, o serie de articole a căror finalitate să fie un volum despre istoria pâinii la noi și multe, multe alte texte de profil (istorie, antropologie, etnologie, interviuri, reportaje, morărit, grâu, drojdii etc.) Am contactat deja câțiva producători, am vorbit cu Ministerul Agriculturii pentru lista tuturor produselor de panificație atestate ca tradiționale. 

 Harta Pâinii este cel de al patrulea proiect personal după gastroart.ro, Conferințele GastroArt și Editura GastroArt, care deja a lansat prima carte – reeditarea în premieră după 153 ani a singurei cărți de bucate tipărită în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmând ca în scurt timp să lansăm și gastroart.ro/shop/ o librărie on-line dedicată exclusiv cărților de gastronomie, un proiect amânat încă din vară.”, Cosmin Dragomir. 

 Cosmin Dragomir este jurnalist specializat în gastronomie, istoric culinar amator, co-organizator al Congresului de Gastronomie și Vin alături de Cezar Ioan (publisher vinul.ro) și Chef Nico Lontras (Rare Food Services) alături de care a inițiat Legea Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului. 

 

Comentarii (7)

09.10.2018, 20:46

09.10.2018, 22:02

11.10.2018, 06:45

Felicitari! Un proiect pe sufletul Romanilor

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!