Intrebuintarea aspicului

Postat de Miha in Tehnici pe 11 Dec 2009, 00:07

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Intrebuintarea aspicului

Cu aspic se orneaza preparatele de carne, peste, oua, salate. Se pastreaza la rece timp de 2-3 zile. In cazul in care prinde pojghita, se spala cu apa calda, dupa care se trece usor prin apa rece. Dupa ceasta operatie se mai poate pastra 2 zile.

Pentru a fi glasate cu aspic este necesar ca preparatele sa fie complet terminate si foarte bine racite. Inainte de a incepe glasarea, aspicul inmuiat prin incalzire se imparte in 2 vase. Intr-unul se pune o cantitate mai mica, completandu-se pe masura ce se foloseste si se tine intr-un alt vas cu gheata. Se amesteca incontinuu ca sa nu se prinda de fund si cand incepe sa se ingroase se foloseste repede, ajutandu-ne de o pensula.

Aceasta operatiune se repeta de mai multe ori pana se obtine o glazura uniforma. Daca in timpul acestei operatiuni aspicul s-a intarit se poate reincalzi ori de cate ori este nevoie. De aceea se recomanda racirea in vase mici.

Dupe ce un preparat a fost aranjat pe platou se garniseste cu aspic in diverse moduri.

Aspicul tare se taie:

    * in felii cu un cutit special, reglat in forme triunghiulare, care se pun de jur imprejurul preparatului. Restul de aspic se taie marunt, se stropeste cu vin alb si se introduce intr-un pos si se orneaza dupa dorinta.
    * se mai pot taia felioare, iar din acestea diverse forme (patrate, dreptunghiuri) de aceeasi marime, cu care se garniseste marginea platoului. Restul aspicului se taie marunt si se presara deasupra preparatului.

Cu aspic se garniseste curcanul fript, lafel si fripturile servite reci.

Aspicul nu se coloreaza, el trebuie sa fie transparent si sa aiba o culoare aurie, iar taiat in bucati sa straluceasca.

Aspicul si toate preparatele servite cu aspic se consuma iarna. Daca se foloseste in alt sezon, se prepara mai tare si se lucreaza numai la rece, tinandu-se la rece pana la servire.

Proba aspicului prin racire nu este suficienta, trebuind sa se incerce si prin pipait sau tocare cu cutitul. daca nu se inmoaie si bucatile nu se lipesc intre ele, aspicul este gata.

Comentarii (1)

31.10.2010, 12:08

Interesant articol Miha chiar ma gandeam sa fac ceva in aspic

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola