Istoria fascinantă a patiseriei franceze (3) - Profiterolul

Postat de RODIMUR in Alimente pe 9 Iun 2017, 22:40

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (3) - Profiterolul

 

 

Profiterolul este prăjitura aceea impozantă, compusă din gogoșele umplute cu cremă de vanilie și garnisită cu diferite sortimente de înghețată, frișcă și ciocolată. La fel ca eclerul și madlena, profiterolul este o prăjitură de origine franceză și numele ei apare pentru prima dată în romanul „Gargantua” al lui François Rabelais, care pomenea în opera sa despre «profiterolle des indulgences». În fapt, la vremea aceea profiterolul nu era decât o chiflă de pâine coaptă pe vatră. Câțiva ani mai târziu și anume în 1690, profiterolul era o pâiniță golită și umplută cu carne albă și ciuperci și nu părea deloc o prăjitură...

Apoi a fost inventat aluatul pentru gogoșele care a revoluționat patiseria franceză și a transformat profiterolul din vechime, în desertul sofisticat și poftit de gurmanzi. Această invenție este atribuită patisierului italian Penterelli,  bucătar al reginei Caterina de Medici, iar succesorul său, Popelini a îmbunătățit rețeta atunci când a inventat așa-zisul "pruncușor" (poupelin) ce era de fapt o prăjitură realizată dintr-un aluat de gogoșele turnat cu lingura pe o placă și uscat la foc, după care era umplut cu jeleu de fructe.

Aluatul pentru gogoșele a mai fost îmbunătățit de-a lungul anilor de către patisierii celebri ai vremii, precum Avice, patisierul lui Talleyrand, dar cel care a contribuit decisiv la revoluționarea și modernizarea acestei prăjituri a fost Antonin Carême (care a inventat eclerul și alte prăjituri – croquembouches- făcute din aluat de gogoșele, umplute cu creme). Atunci a apărut, propriu-zis, adevăratul profiterol, dar nu se știe cine a fost patisierul care a avut ideea să toarne ciocolată caldă peste gogoșelele umplute cu cremă...

 

Pentru redactarea acestui articol am consultat următoarea sursă de pe internet www.bonjourdumonde.com

Pentru o rețetă ușoară de profiterol, consultați acest link (este și rețeta video) -  https://www.hervecuisine.com/recette/recette-facile-de-fetes-profiteroles-creme-patissiere-vanille-et-sauce-chocolat/#

Am preluat imagini ilustrative pentru profiterol de pe  www.google.com

Comentarii (7)

10.06.2017, 12:11

Mulțumesc, Kytz! Ca fan al bucătăriei franceze, ca francofonă și francofilă și nu în ultimul rând, ca (de)formație profesională, îmi place să scriu aceste articole, pentru informarea celor interesați...

18.06.2017, 11:36

18.06.2017, 12:05

Mulțumesc. Rocsi!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola