Porumbul, nostalgii din copilarie si sanatate pura - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 19 Iul 2016, 10:28

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre beneficiile pe care le aduce consumul de porumb.

Hranitor, usor de digerat, face parte din dieta traditionala a multor popoare, fiind intalnit intr-o mare vaietate de retete.

Este una din cele mai cultivate cereale, sursa de:

Glucide, pana la 70% din aportul caloric, sunt reprezentate in primul rand de amidon (amiloza si amilopectina in proportii variabile). In cantitate mica glucoza, zaharoza si fructoza (fructoza se poate  produce si pa cale industriala din siropul de porumb modificat genetic si nu este un indulcitor recomandat!).

Proteinele se gasesc in special in endosperm. Cea mai importanta este zeina, proteina incompleta, deoarece are continut redus de lizina si este lipsita de triptofan - aminoacizi esentiali, pe care organismul nu ii poate sintetiza. De aceea porumbul (sau mamaliga) se va consum alaturi de lactate, oua, verdeturi, carne.

Grasimi, in special in germeni. Uleiul de porumb presat la rece este foarte bogat in vitamina E, acizi grasi mononesaturati (oleic) si polinesaturati. 

Fibre, in special hemiceluloza si celuloza, cu rol in buna functioanre a sistemului digestiv.

Minerale (fosfor, magneziu, zinc, potasiu) si vitamine (grup B, vitamina E, provitamina A).

Antioxidanti: luteina, zeaxantina - cu rol protector ocular.

Il gasim in dieta noastra ca mamaliga, corn-flakes sau popcorn, alaturi de alte legume ca si garnituri sau in salate, dar acum, in plina vara, cel mai atractiv este porumbul nou cules, fiert sau copt.

Pentru mine porumb inseamna si nostalgii din copilarie, cu pasat cu lapte sau placinta bunicii - cocorada cu marar si ceapa verde.

Matasea de porumb are efect diuretic, fiind folosita ca infuzie (maxim 10g matase la 200ml apa), macerat sau pulbere.

Surse articol: 

en.wikipedia.org
GHID TERAPEUTIC NATURIST, Speranta Anton

Sursa foto: reference.com

Comentarii (0)

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41