Sfecla, leguma care creste capacitatea de efort fizic - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 5 Oct 2015, 12:45

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre sfecla si despre beneficiile consumului de sfecla asupra sanatatii.

Consumata cruda in salate, coapta sau fiarta la aburi, cu o culoare rosie puternica - pentru care este folosita ca si colorant - sfecla aduce energie, fibre, minerale si vitamine in dieta acestui sezon.

Putem folosi si frunzele, in diverse preparate, cu gust  asemanator spanacului, cu care se inrudeste, apartinand aceleiasi familii.

Printre tineri, popularitatea sa a crescut foarte mult dupa studii care aratau ca sucul de sfecla creste capacitatea de efort fizic. Aceasta se datoreaza aportului de nitrati pe care il aduce sfecla (de alftel, ca si spanacul sau telina).

Consumul a 600 ml suc de sfecla cu 2-2,5 ore inainte de o cursa de ciclism a imbunatatit capacitatea de efort a voluntarilor din studiu. Acelasi efect l-a demonstrat alt studiu dupa consumul a 200 g de sfecla la alergatori.

Din nitrati, organismul produce oxid nitric, care are efect vaso-dilatator si creste capacitatea mitocondriilor de a produce energie. Datorita continutului de nitrati, sfecla are si efect de reducere a valorilor tensiunii arteriale, precum si de protectie neuronala.

Exista totusi avertizarea asupra unui consum in exces, mai ales a sucului de sfecla, cu temerea ca sub influenta unor bacterii, nitratii din sfecla (si mai ales cei din suc), se pot transforma in nitriti, componenti toxici pentru organism.  

Sucul se va consuma doar imediat dupa preparare. Dupa un aport crescut, urina si fecalele se pot colora intens, dar acest aspect nu prezinta un pericol pentru sanatate.

Sursa foto: thebeautybean.com

Comentarii (4)

05.10.2015, 13:41

Bună tare sfecla. Eu o fac suc de cele mai multe ori.

05.10.2015, 13:54

Ina

Ina
05.10.2015, 18:03

foarte mult ne place si noua, indiferent de modul de preparare: suc, supa, murata...

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01