Traditii si obiceiuri de Paste in Ardeal

Postat de Retete cu Margareta Cismasiu in Cu de toate pe 27 Mar 2015, 23:13

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

 Pentru ardeleni,ca de altfel pentru toti ramanii pregatirea pentru Paste inseamna in primul rand curatarea si primenirea caselor.

Preparatele traditionale de Paste sunt :ouale rosii,drobul de miel,pasca si cozonacul.Ouale se vopsesc in Joia Mare.In Vinerea Mare nu se lucreaza.

Se aleg ouale proaspete si se pregatesc uneltele pentru incondeiat.Uneltele traditionale sunt lumanarea si pana de gasca.In ceara topita se pune putin carbune pisat si,cu ajutorul penei de gasca,ouale se incondeiaza cu motivele dorite.Sunt motive populare,care variaza de la o zona la alta.

Ciocnitul oualor in ziua de Paste se face dupa un ritual anume.Prima lovitura o are intotdeauna barbatul cel mai in varsta din casa.Ciocnesc mai intai sotii intre ei,apoi copiii cu parintii,apoi cu celelalte rude,cu prietenii,vecinii etc.In unele locuri ciocnitul oualor se transforma intr-o competitie.Este apreciat oul cel mai rezistent.

Cojile oualor se arunca in camp,in holde,livezi,vii pentru fertilizarea pamantului.

Pentru sanatatea si prosperitatea membrilor familiei,in prima zi de Paste  se spala intr-un lighean in care s-au pus oua rosii si cativa banuti.

Iepurasul de Paste este un simbol al fertilitatii asociat cu aparitiile lui Isus dupa Inviere.Exista credinta  ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate in noaptea dinaintea Pastelui.Aceasta credinta este influenta catolicismului in zona.

Un alt obicei specific catolicilor,dar care se regaseste in Ardeal este Stropitul.Popoarele germanice il practicau in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii.A doua zi de Paste,barbatii si baietii satului colinda prin sat pentru ca nici o fata sa nu ramana nestropita.Scopul acestora este ca fetele sa ramana frumoase tot timpul anului.La origini,se foloseau galeti cu apa de izvor,simbolul purificarii.Acestea au fost inlocuite cu sticlute cu parfum.

Pentru ca sarbatoarea Pastelui este una importanta pentru crestini,in prima duminica dupa Paste,se sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor.Aceasta sarbatoare este dedicata in special spiritelor mosilor si stramosilor.

Comentarii (6)

28.03.2015, 17:39

29.03.2015, 11:52

29.03.2015, 13:15

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola