Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie

de Sylvia in Ciorbe, 29 Noi 2010 | 6003 vizualizari

 

Am promis inca din vara ca voi face aceasta ciorba in prima zi de ninsoare din aceasta iarna. De cate ori ninge pentru prima data imi aminteste invariabil de copilarie, de casuta din munti unde am vazut pentru prima data lumina zilei si am primele amintiri, de bunica mea care stia face cele mai minunate mancaruri din cele mai simple ingrediente. De cate ori ninge pentru prima data data imi aminteste ca locurile,oamenii si clipele dragi traiesc pentru totdeauna in sufletul nostru chiar daca timpul le-a sters demult urma.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aceasta ciorba avem nevoie in primul rand de
  • pastai uscate ( trebuie sa ii multumesc mamei mele care mi-a facut placerea  vara aceasta  si mi-a uscat special cateva pentru a le putea degusta acum )
  •  In plus mai avem nevoie de
  • 2 maini bune de fasole boabe alba,  
  • un morcov mai mare,
  • o ceapa,
  • radacinoase albe pentru ciorbe ( eu am pus 2 linguri mari dintr-un amestec facut pentru iarna din radacina de telina, patrunjel, pastranac si sare  ) ,
  • 2 rosii,
  • 2 linguri de pasta de rosii,
  • 200 ml bulion, 
  • 2 linguri de ulei,
  • o lingura de faina,
  • o creanga de cimbru uscat,
  • sare,
  • piper,
  • verdeata in functie de preferinte : patrunjel si telina verde am pus eu.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie:

  Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna,  alaturi de fasolea uscata.

  Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de fasole. Se pun apoi la foc cu apa rece si sare impreuna cu ceapa si morcovul taiat marunt si cu creanga de cimbru uscat. Se lasa la fiert pret de minim 1,5  ore la foc molcom, eu le-am fiert in ceaunul de tuci, puteam sa folosec oala sub presiune dar am preferat sa le las sa se faca incet. Cand sunt aproape fierte adaugam rosiile decojite taiate cuburi mai mari si pregatim rantasul traditional in Transilvania la ciorbele de legume si la unele ciorbe de carne cu legume. Intr-un vas punem uleiul la incins si dizolvam in el faina pana se omogenizeaza, adugam apoi pasta de rosii si bulionul si stingem  2-3 polonice cu apa din ciorba. Cand clocoteste se toarna peste ciorba si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute, are rolul de a da consistenta ciorbei. Se drege la final cu sare si pier in functie de gust. Dupa ce am inchis focul am adaugat telina taiata marunt.

  Desi imi place sa trec pragul mai multor bucatarii din lume si sunt foarte incantata de bucataria asiatica, frantuzeasca si italiana  am un deosebit respect pentru bucataria veche romaneasca si pentru bucatele ei, preparate cu dragoste si grija fata de alimente, fara aditivi si fara arome artificiale.  Te transpun parca intr-o lume uitata din pacate pe care ar trebui sa o scoatem la iveala macar din cand in cand…. Am servit aceasta ciorba in strachina de lut cu felii de mamaliga rece si ceapa rosie maruntita cu sare….un adevarat deliciu pe care sper sa aveti ocazia sa il gustati vreodata pentru ca merita.

 

RETETA IN IMAGINI

Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie-0
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie-1
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie-2
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie-3

COMENTARII (44)

CookieMonster

CookieMonster 1

30.05.2014, 10:24

o bunatate!!!

Panacris

Panacris 1

02.12.2014, 08:22

babi5

babi5 1

16.12.2014, 08:36

Super buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!