COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

de Panacris in Dulciuri, 16 Ian 2016 | 1092 vizualizari

 

Am pornit de la rețetă postată de Bertoni D Albert, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1673415792927408&set=a.1375494336052890.1073741828.100007770091396&type=3&theater&notif_t=like, apoi am trecut în revistă mai multe articole despre faptul că aluatul pentru cozonac, se prepară în două zile și anume se frământă aluatul după-amiaza, apoi se lasă la dospit la rece până a doua zi, http://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/, așa că am probat și eu varianta aceasta,doarece deja se făcuse târziu, ca să mai stau după el l-a dospit la cald și apoi la copt.

 

INGREDIENTE

  • făină albă de grâu 500 g,
  • drojdie uscată 1 plic,
  • zahăr tos 150 g,
  • lapte grăsime 3%, 150 ml,
  • ulei de rapiță 50 ml,
  • ouă 2 bucăți,
  • coaja de lămâie și portocală,
  • esenţă de rom 1 lingură,
  • cacao neagră 50 g,
  • nucă măcinată 250 g,
  • sare iodată 1 praf,
  • caramel preparat în casă cca. 50 g,
  • nucă de cocos 100 g
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS:

 

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.

Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.

A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind și se umplu cu diferite umpluturi.

Pentru umplutura cu nucă, se bat albușurile rămase de la aluat, se adaugă esență de rom.

Prima foaie se unge cu caramel preparat în casă, rețeta o găsiți aici: http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, apoi se nuca de cocos, apoi se rulează.

Pe a doua foaie se întinde crema de nuca și se presară pudra de cacao, ce apoi se rulează. Cele două rulouri obținute, se împletesc, apoi se așează în tava de cozonac tapetată cu foaie de pergament și se mai lasă la crescut cca. 30 de minute, tot la rece.

 

Se unge cozonacul cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.

Spor și poftă bună!

 

RETETA IN IMAGINI

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-0
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-1
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-2
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-3
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-4
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-5
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-6
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-7
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-8
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-9
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-10
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-11
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-12
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-13
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-14
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-15
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-16
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-17
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-18
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-19
COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS-20

COMENTARII (26)

Gicuta69 1

18.01.2016, 08:56

O pufosenie grozava!

anca_rm 1

18.01.2016, 09:12

ce frumos arata , si ce combinatie de arome , minunat

mirela0911 1

18.01.2016, 15:06

Foarte bun, cu siguranta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04