Cozonac cu rahat si nuca

de Bunica in Prajituri, 19 Apr 2013 | 2172 vizualizari

 

Am intrat in posesia unei retete de cozonac ce nu necesita framantare cu mana.E drept ca dureaza mai mult timp,dar cantitatile sunt cele necesare pentru a obtine un cozonac pufos si gustos.Dar sa nu mai lungesc cu vorba si sa postez reteta. Ioana a gustat cozonacul si a spus ca are tot ce-i trebuie.

 

INGREDIENTE

  • 50 g. drojdie proaspata
  • 37o g. zahar
  • 0,500l. lapte
  • un praf de sare
  • 3 oua
  • 1 kg. faina
  • 150 ml. ulei
  • arome:coaja de la o lamaie
  • 1 fiola de esenta de vanilie
  • 1 fiola esenta de rom
  • 200 g. nuca
  • 400 g. rahat
  • 1 lingura cacao
  • 4 linguri zahar
  • 1 ou

Sirop:

  • 100 ml. apa +2 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu rahat si nuca:

Intr-un vas se amesteca (folosind mixerul) 50 g. drojdie,370 g. zahar.0,500 l lapte si 3 oua. Le amestecam cat sa le incorporam.

Acoperim vasul si il lasam 12 ore.

Intr-un vas de framantat punem compozitia, adaugam 1 kg. faina si amestecam cu mixerul.

Cand faina este incorporata,adaugam 150 ml. uleiul.Dupa ce am adaugat uleiul mai mixam circa 10 minute.

Acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul la dospit pentru jumatate de ora.

Cat aluatul sta la dospit pregatim umplutura.

Inainte de a introduce tavile in cuptorul incins,se unge aluatul cu ou.

Se coace intai cam 20 min. la foc mare,170 grade si apoi dam focul mai mic 150 grade.

Inainte de a fi scos din cuptor se face testul cu scobitoarea.

Cat cozonacul sta in cuptor facem u sirop din 100 m. apa si 2 linguri zahar .

Cu  acest sirop ungem cozonacul dupa ce-l scoatem din cuptor si se raceste putin.

Rasnim nuca si o amestecam cu 4 linguri de zahar si o lingura de cacao.

Rahatul il talem,dupa preferinta.

pe planseta de intins punem putin ulei.

Luam  jumatate  din compozitie,o punem pe planseta si o intindem cu mana unsa.

Pe foaia de aluat intindem jumatate din cantitatea de nuca si rahat.

Rulam aluatul astfel incat compozitia sa fie pe interior.

O luam de capete cu  ambele maini si o punem in tava(forma de cozonac) tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu a doua parte de aluat.

Se lasa la crescut cam 10 min.

 

 

 

TIPS-URI

1

A nu se depasi timpul.Eu le-am pus de la ora 21 pana a doua zi la 9.

2

Nu este obligatoriu sa-l ungem cu sirop de zahar.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220966
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220967
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220968
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220969
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220970
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220971
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220972
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220973
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220974
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220975
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220977
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220979
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220980
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220981
retete culinare - Cozonac cu rahat si nuca 220982

COMENTARII (45)

Bunica 1

01.05.2013, 18:00

Va imbratisez

lia maria 1

01.05.2013, 19:53

Ls multi ani cu sanatate, fericire si multe, multe bucurii

babi5 1

01.05.2013, 20:54

Bunica nota 10 cu felicitari

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!