Lipii rapide la tigaie

de Lia_ in Piine, 29 Aug 2013 | 45249 vizualizari

 

La un search pe google, gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea se usuca repede si trebuiesc scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit.
Reteta aceasta este cea mai simpla (rapide sunt toate). Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte. Pe aceasta am preparat-o de 4 ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute.
Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa (roti), pentru frigarui n-am vrut pe acela.

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele sunt pentru 5 lipii cu diametrul de 20 cm.
  • Faina - 250 g (eu am folosit acum una 650)
  • Sare - 1/3 lingurita
  • Ulei de floarea soarelui -3 linguri (Se poate folosi si ulei de masline) EDITEZ: se va inlocui cu 1 lingurita unt ca sa se pastreze moi mai mult timp
  • Drojdie uscata cf. instructiunilor de pe plic- (am folosit Pakmaya activa 1 lingurita cu varf mare)
  • Apa -125 ml (sau lapte, eu aici am preparat cu apa)
  • Zahar-1 lingurita
Portii: 5
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lipii rapide la tigaie:

1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta.  Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma.Se tine intr-un loc ferit de curent.

Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.

2.Intr-un castron incapator se pun 250g de faina, se adauga sarea si uleiul.

3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa. Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Nu este necesar sa presaram faina pe masa.  Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.

4.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (uns in prealabil cu ulei), prosop sau capac.

5.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa si il taiati in 5 bucati (20cm diametru) sau in 4 daca le doriti mai mari .

6.Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit.

7.Pe masa intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5mm).  Eu nu presar faina pe blat pentru ca nu se lipeste.  Pe un blat infainat nu adera fiind mica, se lipeste de sucitor (chiar daca il infainam si pe acesta) si se intind un pic mai greu.

8.Incingeti bine la foc mediu o tigaie veche non aderenta, mai groasa.

9.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte).

10.Se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Le intoarceti cu o paleta.

11. Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine. Se consuma imediat, calde acum le-am facut alaturi de frigarui.

Sa va fie de ajutor!

 

TIPS-URI

1

Sunt bune consumate imediat cand sunt calde.Daca va raman,le tineti intr-o punga inchisa etans. Eventual se pot congela dar nu pentru multe zile.

2

Daca va ramane aluat crud, il ungeti cu putin ulei si il infoliati si congelati. Se poate folosi si peste o saptamana adus din timp la temperatura camerei. La decongelare il scoateti imediat din folie, altfel se uda.

3

Pentru un diametru mai mare impartiti doar in 4.

4

EDITEZ: este recomandat ca uleiul sa se inlocuiasca cu 1 lingurita unt ca sa se pastreze moi mai mult timp

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255654
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255655
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255656
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255657
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255658
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255659
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255660
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255663
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255664
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255665
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255666
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255667
retete culinare - Lipii rapide la tigaie 255668

COMENTARII (40)

Lia_ 1

11.09.2013, 08:36

Te pup Sidy! La partea cu grasimea, ori 3 linguri de ulei, ori cum zice Gaby unt ca sa le pastreze mai mult timp fragede dar nu cred ca ajunge 1 lingurita daca fac echivalentul a 3 linguri de ulei. Macar doua cu varf. ...Zic si eu pt ... ca n-am probat inca. Sa ma anuntati daca ati incercat si sa-mi ziceti cu cata grasime. Merci! .... desi o sa le probez la shaorma curand ...

scl 1

30.07.2014, 22:26

Delicioase si usor de facut. Am incercat varianta cu 3 linguri de ulei de masline.

Lia_ 1

31.07.2014, 14:55

bravo scl. ma bucur sa iti fie de folos

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S