Pâine - specialitate cu cartofi

de CulinaryRainbow in Piine, 12 Dec 2013 | 812 vizualizari

 

Cunoașteți deja pasiunea mea pentru procesul de fabricație al pâinii, sau dacă nu, așteptați să mă cunoașteți. :) Aluaturile mi se par cele mai minunate ”plastiline”; se pot modela în sute de feluri și pot face din timpul petrecut în bucătărie o activitate specială pentru mămici și copii, stimulându-le acestora din urmă creativitatea.
Azi am încercat pâine cu cartofi. O pâine mai altfel, veți vedea și de ce. :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină
  • drojdie în funcție de temperatura camerei unde dospește aluatul
  • 1 lingură rasă cu sare de mare
  • 50 g ulei de măsline călduț
  • 5 cartofi medii pentru aluat
  • 16 cartofi medii pentru umplutură
  • apă călduță cât cuprinde
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâine - specialitate cu cartofi:

Pentru început fierbem cartofii în apă cu sare, între timp pregătim restul ingredientelor.
Într-un castron încăpător cernem 900 g de făină, restul o lăsăm pentru a presăra pe masa de lucru sau pentru adaos, dacă e nevoie. Cu o lingură facem un locșor unde punem drojdia dizolvată în apă călduță și uleiul. Pe margine presărăm sarea având grijă să nu ia contact direct cu drojdia.

Când s-au răcit, adăugăm cartofii rași și frământăm aluatul până devine compact, apoi lăsăm la dospit. Eu frământ mereu în vasul Tupperware și știu că aluatul e numai bun de copt atunci când sare capacul.

Odată dospit, împărțim aluatul în patru părți egale.

Pe rând, luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cu sucitorul. Peste el presărăm câte patru cartofi rași, puțină sare și piper.

Rulăm ca și la cozonac, apoi prindem toate cele patru capete și le împletim.

Eu am mutat pâinea în tavă, pe hârtia de copt, după ce am împletit-o. Voi puteți s-o împletiți direct în tavă.

Am copt pâinea timp de aproximativ o oră și jumătate la 180 de grade și am tăiat-o imediat după ce-am scos-o din cuptor. :) N-am mai avut răbdare să se răcească.

 

RETETA IN IMAGINI

Pâine - specialitate cu cartofi-0
Pâine - specialitate cu cartofi-1
Pâine - specialitate cu cartofi-2
Pâine - specialitate cu cartofi-3
Pâine - specialitate cu cartofi-4
Pâine - specialitate cu cartofi-5
Pâine - specialitate cu cartofi-6
Pâine - specialitate cu cartofi-7

COMENTARII (16)

CulinaryRainbow 1

13.12.2013, 14:30

Mulțumesc! E și foarte bună!

laura_n 1

13.12.2013, 14:40

tare frumoasa

CulinaryRainbow 1

13.12.2013, 18:33

Mulțumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04