Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece

de anisoara in Conserve, 13 Sep 2010 | 15375 vizualizari

 

Voi descrie o metoda foarte veche de pastrare a strugurilor din sort de masa pentru sezonul rece . Acesta metoda mi-a fost transmisa de la strabunica mea .

 

INGREDIENTE

Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece:

Pentru aceasta avem nevoie de poama.- struguri  din soiuri cu coaja tare , soiuri de masa si mere , care se pastreaza pana in primavara . In popor la aceste mere li se spune - botul iepurelui sau Simerenco. Sau se mai folosesc merele cu coaja tare de culoare verde . Nu-mi aduc aminte denumierea- insa in iarna ele se ingalbenesc si devin mai moi.

Cum trebuie sa procedam ? Alegem de pe tufarul de poama -  struguri nevatamati , cu boabele coapte bine si tari la pipait. Daca cade vre-o bobita de poama , atunci locu,  de unde a cazut bobita , se unge cu ceara calda de la o lumanare .  Si aici - mare atentie : daca dorim sa pastram  STRUGURII PANA IN LUNA APRILIE-MAI , atunci se introduce codita intr-un mar de soiurile, care v-am scris mai sus. ADICA , CU UN CHIBRIT FACEM O GAURICA IN MAR- SI INDATA, CE A FOST RUPT STRUGURELE DE PE TUFAR - IN ACELAS MOMENT-   SE INTRODUCE CODITA IN MAR. Nu trebuie sa lasam sa se usuce capatul coditei, este o condite foarte stricta.

La fel procedam cu toti strugurii si ii aranjam in lazi pe ziara uscate INTR-UN RAND - nu mai mult. Se pastreaza lazile cu struguri in locuri racoroase si USCATE. Inainte strabunica mea  si bunica pastrau strugurii in Casa Mare, deoarece ea nu se incalzea si era mereu racoroasa.

Care este rolul marului in aceasta procedura ?  Marul hraneste cu sucul lui strugurele de poama pe toata perioada de pastrare- adica bobitele nu se usuca , deoarece au permanent lichid.  O sa observati cu timpul , ca locul marului, unde a fost introdusa codita de la poama - se mucegaieste, se face de culoare maro inchis, deoarece strugurele trage sucul din mar.  Peste un timp oarecare, scoateti codita din mar si introduceti-o in alta parte a marului , unde nu este vatamat. 

 In timpul iernii odata la 2 saptamani e necesar sa revizuiti toti strugurii si sa-i mai intoarceti pe cealalta parte , ca sa le vina aer din toate partile .  Daca veti urmari toate sfaturile strabunici mele Ioana, atunci veti manca struguri proaspeti in luna aprilie-mai. Va inchipuiti , ce bucurie era pentru copii , pe atunci , cand buneii ii serveau cu struguri cu gust proaspat - in timp de primavara ?

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece 50818
retete culinare - Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece 50819

COMENTARII (9)

anisoara 1

14.09.2010, 20:33

Fetelor, bunicile ne ziceau foarte multe sfaturi bune si de viata, dar ce le ascultam? a trebuit sa treaca multi ani sa intelegem, ca multe sfaturi le-am pierdut, ca e imposibil sa intorci inapoi.

anisoara 1

14.09.2010, 20:42

Eu am mancat multa poama in copilaria mea- numaram zilele , pana la sarbatori, ca sa ne serveasca cu ceva gustos bunica. Era un stimul nebun pentru noi copii , ca sa facem ceea, ce ne ruga bunica. Au fost zile frumoase si pline de soare. Va doresc si voua toate cele bune, si credeti-ma ca nu pot sta la sfaturi cu voi. dar mereu sunt cu gandul si sufletul cu voi- o spun foarte sincer, deoarece sunteti o echipa nemaipomenita de vesela si plina de caldura.. As dori sa mai exizte asa ceva pe inet. Si va promit multe recete inainte.

adry88 1

23.05.2011, 11:19

vreau si eu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D