Desert prajitura cu nuca si caramel

de Teo in Prajituri, 25 Feb 2015 | 34699 vizualizari

 

Cine nu a incercat macar odata combinatia de caramel cu frisca si nuca prajita, il indemn sa o faca! Pe mine m-a convins Timea! Mi-a placut asa de mult, ca nu mai imi trebuie prajituri pana la Paste! Biata de mine sau biata prajitura se  transformase ''intr-un drog'' Am mancat una si inca una...ma duceam, ma intorceam, iar intindeam mana, nu puteam sa ma concentrez asupra altor treburi!
 

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 150 ml ulei
  • 150 g faina
  • 150 g nuca prajita
  • un praf de sare
  • un plic praf de copt

Crema caramel:

  • 1 cana zahar
  • 1 cana apa
  • 3 linguri faina
  • 100 g nuca prajita macinata
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 1 pachet margarina Rama

Frisca:

  • 300 ml frisca lichida
  • 2-3 linguri zahar pudra
  • 2-3 picaturi zeama de lamaie

Pentru ornat:

  • 150 g nuca
  • 5 linguri zahar caramelizate
Portii: 40
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu nuca si caramel:

Blatul: Se bat albusurile cu sarea, apoi se adauga zaharul in 2-3 reprize. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, usor, ca la maioneza. Le amestecam cu albusurile, fara sa mai batem, adaugam pe rand faina, praful de copt si nuca prajita, maruntita. Asezam neaparat hartie de copt in tava, turnam compozitia si coacem 30 minute.

Frisca: Batem frisca lichida cu 2-3 linguri de zahar pudra si cu 2-3 picaturi de zeama de lamaie pana se intareste bine.

Krantz: Caramelizam 5 linguri de zahar impreuna cu nuca. Turnam nuca pe un capac de lemn si lasam la racit. Dupa racire ''ii dam bataie '' cu sucitorul pana cand zdrobim bine krantzul.

Crema: In vasul in care am caramelizat nuca facem crema caramel. Topim zaharul, avand grija sa capete usor culoarea coniacului, adaugam apa si lasam la fiert pana se topeste zaharul. Mixam oul cu cele 3 linguri de zahar, adaugam faina si inca 3 linguri de apa. Turnam compozitia peste siropul de zahar ars si fierbem pana se ingroasa. Lasam la racit. Cand e inca calduta adaugam margarina cubulete, la temperatura camerei. Combinam caramelul racit cu frisca si nuca prajita.

Eu am lasat blatul intreg, caci mi s-a parut nu prea inalt. Timea l-a taiat in doua. Crezand ca pot obtine 'niste efecte'' am pus trei patrimi din crema peste blatul intreg si am adaugat peste niste biscuiti cu cacao Picnic. Peste biscuiti am intins crema ramasa, iar pe deasupra am presarat   KRANTZUL din belsug. Am taiat-o a doua zi .

 

TIPS-URI

1

Biscuitii pe care i-am adaugat s-au topit, asa ca am ratat ''efectele''.

2

Data viitoare as adauga un ou in plus la blat,ca sa-l pot taia in doua asa ca la Timea.

3

Eu am ales ca decor nuca pe care am caramelizat-o, dar se poate pune si ciocolata razuita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

30.03.2015, 01:12

Delicioasa

rodicaspring 1

27.01.2016, 20:33

mereu fac asa ceva, e super bun

Teo 1

10.02.2016, 12:03

Asa e Rodica !si mie imi place...!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Batoane cu nuci si scortisoara