Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie

de Poliana in Prajituri, 3 Oct 2012 | 2262 vizualizari

 

Pentru aceasta prajitura nu am decat cuvinte de lauda!!! Nu vreau insa sa va ametesc cu dintr-astea, si nici sa va plictisiti tot auzindu-ma spunand cat e de buna. Asa ca o sa fiu scurta, e buna, cea mai buna prajitura (aka pandispan) cu prune de pana acum pe care evident am facut-o eu. V-o recomand cu incredere e ffff aromata si e potrivita pentru toti membrii familiei.
Cand am facut-o m-am gandit ca trebuie sa iasa ceva potrivit pentru puiul meu, care e fan dulciuri...dar pe el inca nu l-am bagat in dintr-alea ciocolatoase, are timp destul mai incolo ;) Am zis ca neaparat trebuie sa aiba ceva fructe zemoase, dar si ceva fructe tari (bogate in proteine). Si pornind de la aceasta idee am ales prunele, ca sunt pe cale de disparitie pentru anul acesta :P, si nucile...preferatele mele, iar pentru o aroma de vis am am combinat lamaia cu vanilia, si gata.

 

INGREDIENTE

  • 100 gr unt
  • 50 gr caimac
  • 2 oua
  • 125 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 50 ml lapte
  • 1 lgta sare
  • 1 lgta bicarbonat de sodiu
  • 1 lgta esenta lamaie (nu am avut naturala)
  • 1 lgta esenta vanilie (preferabil naturala)
  • 300 gr prune
  • 50 gr nuci
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie:

Stiu ca v-ati mirat vazand pe lista de ingrediente caimacul (spuma laptelui dupa fierbere), dar va spun eu ca asa bine inlocuieste untul, ca abia se simte diferenta ;) Am folosit caimac, tocmai in ideea de a reduce cantitatea de unt, care cu cat mai putin, cu atat mai bine,. Stiu ca si caimacul are portia lui de grasime, dar macar e bio :P

Acum vine si reteta...era chiar cazul :) Ingredientele sa le aveti la temperatura camerei, am mai zis asta, e un lucru esential pentru o buna reusita a retetei.

Prunele le spalam, le curatam de samburi si le taiem in sferturi. Faina o cernem impreuna cu sarea si bicarbonatul intr-un vas separat. Nucile la maruntim putin cu cutitul.

Untul moale il mixam bine cu zaharul, adaugand treptat si caimacul, pana obtinem o crema. Adaugam si ouale, unul cate unul si mixam bine dupa fiecare adaugare.  Adaugam jumatate din cantitatea de faina, mixand bine ca sa nu ramana cocoloase in compozitie. Turnam incet laptele mixand continuu, dupa care adaugam si cealalta jumatate de faina. La sfarsit vine momentul pentru esente, cea de vanilie si cea de lamaie.

Incorporam usor fructele si nucile in compozitie, amestecand cu miscari de sus in jos. Pregatim o tava rotunda de 21-23cm diametru, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia de prajitura. Cuptorul trebuie preincalzit la 170 de grade, cand este incins punem tava cu prajitura pe treapta a 3-a de sus in jos a cuptorului, si o coacem pentru o ora.

Cand e gata, oprim focul si o mai lasam 5 minute in cuptor. O scoatem apoi din cuptor, dar o lasam in tava pana la racirea completa, dupa care putem sa o mutam pe un platou, o decoram cu zahar pudra si coaja rasa de lamaie.

Servim cu muuulta pofta, pentru ca e tare aromata iar blatul parca e insiropat !!!
Enjoy!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie-0
Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie-1
Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie-2
Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie-3

COMENTARII (42)

Poliana

Poliana 1

05.10.2012, 08:58

Lilik, multumesc

Poliana

Poliana 1

05.10.2012, 08:58

Simo

Poliana

Poliana 1

05.10.2012, 08:59

Ruxy, ma bucur mult ca-ti place!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!