Prajitura Deliciu cu caramel

de merisor in Prajituri, 8 Sep 2015 | 24135 vizualizari

 

Imi plac mult foile cu caramel si de aici mi-a venit ideea sa le combin tot cu o crema caramel.
Cred ca va inchipuiti ce deliciu a iesit.
Noi ne-am cam lins pe degete, asa de mult ne-a placut.

 

INGREDIENTE

  • Pentru caramel:
  • 200 gr zahar
  • 400 ml lapte
  • Pentru foi (tava: 28/40 cm):
  • 1 ou
  • 100 ml ulei
  • 200 ml sirop caramel
  • 400 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • sirop caramel(ce mai ramane de la foi)
  • lapte(completare la siropul caramel pana la 500 ml)
  • 6 linguri faina
  • 1 varf cutit sare
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr nuca pentru ornat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Deliciu cu caramel:

Preparam mai intai caramelul.

Intr-un vas cu peretii dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform.

Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml lapte, avand grija sa nu ne arda aburul care se produce si lasam vasul la foc incet pana cand se topeste tot zaharul, care se solidifica la contactul cu laptele.

Apoi lasam acest sirop caramel la racit.

Intr-un vas, mixam un ou cu putina sare si 100 ml ulei, adaugam 200 ml sirop caramel racit, bicarbonatul stins in otet de mere si incepem sa incorporam treptat,  faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Vom obtine un aluat foarte elastic si usor moale.

Adaugam faina in aluat pana cand acesta nu se mai lipeste de maini in timp ce il framantam.

Lasam aluatul sa se odihneasca 20 de minute, apoi il impartim in trei parti pe care le intindem in trei foi si le coacem separat, pe dosul tavii, pentru 3-5 minute la 180 de grade.

Pentru crema, frecam cele patru galbenusuri cu doua linguri de zahar si un varf cutit sare, pana devin spumoase, apoi adaugam putin din siropul caramel ramas, pe care l-am completat cu lapte pana am obtinut 500 ml de lichid.

Omogenizam amestecul, adaugam si faina, apoi diluam totul cu siropul si fierbem crema la foc moale, amestecand in ea continuu.

Cand este bine ingrosata si incepe sa faca basicute pe margini, stingem focul si lasam crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie sa nu prinda crusta.

Cand crema este complet rece, o mixam impreuna cu mascarponele, apoi o intindem intre foile coapte si racite, dar pastram putina si pentru ornat.

Asezam o greutate peste prajitura si o dam la rece pana cand foile se vor inmuia, cel putin o jumatate de zi, sau de pe o zi pe alta.

Intindem si crema oprita deasupra si presaram putina nuca, pentru a arata mai frumos.

In speranta ca v-a placut si veti incerca reteta mea, va urez spor si pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399763
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399764
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399765
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399766
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399767
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399768
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399769
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399770
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399771
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399772
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399773
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399774
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399775
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399777
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399778
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399784
retete culinare - Prajitura Deliciu cu caramel 399799

COMENTARII (54)

miki_a 1

10.09.2015, 15:25

Superba!

cristeena20 1

11.09.2015, 14:35

ce minunatie!!!

Xandrinne 1

01.11.2015, 11:05

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D