Prajitura Tosca

de Criss in Prajituri, 25 Apr 2015 | 13895 vizualizari

 

Din ciclul "am bifat-o si pe asta", azi, prajitura Tosca. Blat cu fulgi de cocos si mac, crema de vanilie, biscuiti insiropati si ciocolata. Prajitura aceasta e unsa din specialitatile mamei mele, doar ca eu am adaptat-o dupa gustul nostru. Eu nu mai folosesc de multi ani creme cu budinca si margarina Rama, astfel ca prajitura mea nu prea mai seamana cu cea pe care o face mama.

 

INGREDIENTE

Blat:

-8 albusuri

-250 g zahar

-100 g fulgi de cocos

-100 g mac

-3 linguri faina

-1 plic praf de copt

-coaja rasa de la o limeta

Crema:

-8 galbenusuri

-4 linguri amidon (daca va place mai mult, puneti o budinca de vanilie)

-200 g zahar

-600 ml lapte

-1 plic gelatina hidratata in apa

-300 ml frisca lichida

-1 lingurita extract de vanilie

Sirop:

-4 linguri zahar

-200 ml apa -esenta de rom

Decor:

-2 pachete de biscuiti petit beure

-200 g ciocolata

-100 ml frisca lichida

Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Tosca:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se topeste si rezulta o bezea lucioasa si tare. Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate (fulgii de cocos, macul, faina si praful de copt) si se toarna peste albusurile batute spuma. Se amesteca totul cu o lingura sau cu o spatula si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (Am folosit o tava 28/38 cm).
Se introduce tava in cuptorul preincalzit, la foc mic si se coace blatul 30-35 minute pana cand trece testul cu scobitoarea.

Crema:

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si amidonul, se adauga laptele caldut si se fierbe crema pana cand se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Se lasa putin sa se rcoreasca apoi se adauga gelatina hidratata si se amesteca pana se dizolva toata gelatina. Cand crema e suficiet de rece se dauga si frisca batuta. Se omogenizeaza crema apoi se intinde peste blat.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza, se adauga apoi apa si se fierbe siropul pana se topeste caramelul. Se adauga apoi esenta de rom si se lasa siropul sa se raceasca de tot.

Biscuitii se trec prin sirop si se aseaza unul langa altul peste crema. Nu trebuie tinuti in sirop pentru ca se vor sfarama, deci doar se trec prin sirop. Ciocolata se topeste pe baie de aburi sau la microunde, se amesteca cu frisca lichida si se glazureaza prajitura. Se pune prajitura in frigider minim 3 ore dupa care se poate taia.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Tosca 377422
retete culinare - Prajitura Tosca 377423
retete culinare - Prajitura Tosca 377424
retete culinare - Prajitura Tosca 377425
retete culinare - Prajitura Tosca 377426
retete culinare - Prajitura Tosca 377427
retete culinare - Prajitura Tosca 377428
retete culinare - Prajitura Tosca 377429
retete culinare - Prajitura Tosca 377430
retete culinare - Prajitura Tosca 377431

COMENTARII (14)

mirela0911 1

26.04.2015, 16:42

Foarte buna e!

Criss 1

27.04.2015, 14:30

doinatarcea 1

01.10.2015, 21:23

Aspectoasa si foarte buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S