Sarmalute

de Oana in Porc, 2 Mai 2009 | 12610 vizualizari

 

Uite ca pot sa fac si eu sarmale ca la mama acasa, in varza acra sau in varza dulce. Vara merg in varza dulce, cu bors si cu rosii proaspete, iar de Craciun neaparat in varza acra si cu costite afumate printre ele.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de carne tocata
  • o ceapa mare
  • mana mare de orez
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de varza
  • 200 g costita afumata
  • o cutie de 800g rosii in bulion
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute:

Carnea tocata trebuie sa fie de porc, pulpa cu foarte putina grasime si in nici un caz amestecata cu vita. Orientativ, la 1 kg de carne tocata punem o ceapa mare taiata cubulete fine, o mana mare de orez spalat, sare, piper si cimbru. Se poate pune si o lingura-doua de bulion in carne. Varza murata se spala cu apa rece si daca e prea sarata se poate opari cu apa clocotita. Se aleg foile de varza, sa nu fie rupte si se “impacheteaza” sarmalutele in marimea dorita. Daca le fierbem intr-o oala de lut au un gust aparte…sau in tuci…mmm…ca la bunica la tara…

In oala in care le fierbem punem pe fundul ei varza tocata, apoi un strat de sunculita afumata sau costita sau sorici, apoi un rand de sarmale, iar costita si tot asa pana terminam sarmalele. Deasupra punem iar un strat de varza tocata, foi de dafin, cimbru, le acoperim cu apa si le bagam la cuptor, la foc potrivit. Cand sunt aproape facute turnam peste ele o cutie de 800g de rosii in bulion (taiate cubulete mici sau zdrobite la robot) si mai lasam la rumenit si la scazut. Cel mai bine e sa gustam din cand in cand cate o sarmaluta, sa vedem daca sunt fierte :))

Se servesc fierbinti, cu mamaliguta si ardei iute murat, eventual smantana deasupra. Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Sarmalute-0
Sarmalute-1
Sarmalute-2
Sarmalute-3

COMENTARII (4)

supercurat 1

22.12.2010, 17:24

Sunteți buna de maritat!!!

supercurat 1

29.12.2010, 12:44

Am încercat reteta Dvs. de Crăciun si au ieșit senzationale. Pentru Revelion abia le-am băgat la cuptor si sper sa iasă cel putin la fel de bine. Va felicit pentru retetele postate aici, sunt super. Va doresc un An Nou cu bucurii si impliniri. La mulți ani !!!!

supercurat 1

29.12.2010, 12:47

Referitor la mesajul privind maritatul, a fost evident o gluma dar dacă am deranjat, îmi cer scuze.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04