Sfintisori moldovenesti

de Rux in Prajituri, 9 Mar 2011 | 4763 vizualizari

 

Va prezint varianta mea de sfintisori uriasi insiropati....

 

INGREDIENTE

  • 2, 400 gr faina  
  • 250 gr unt
  • 4 pliculete drojdie uscata  
  • 4 cani de lapte ( 1 litru)  
  • 300 gr zahar
  •  7 galbenusuri si 2 albusuri
  •  1/2 cana ulei  
  • 5 pliculete vanilie  
  • coaja rasa de la 2 portocale
  • 250 gr nuca,  
  • miere( un borcanel la dispozitie)
  • 2 galbenusuri de ou pentru uns 
  • 3/4 lingurita sare    
  • Sirop:
  • 800 ml apa  
  • zahar  sau miere dupa gust  
  • 4-5 plic vanilie
Portii: 14
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori moldovenesti:

Intr-un vas mare pentru framantat cernem faina, facem in mijloc o gropita si asezam drojdia, iar sarea pe margine. Turnam si uleiul.
Punem ouale la mixer impreuna cu zaharul si mixam foarte bine, adaugam laptele putin caldut, vanilia si coaja de portocala. Mai amestecam, apoi turnam peste faina si incepem sa framantam aluatul.

Obtinem un aluat frumos de cozonac pe care il vom lasa la loc cald in bucatarie 30 de minute acoperit cu un servet. Cand fac cozonaci, mucenici, dau drumul la toate ochiurile de aragaz si fac foarte cald in bucatarie.

Dupa 30 de minute, luam aluatul il impartim in doua si intindem o foaie, ungem cu untul moale amestecat usor inainte peste tot si acoperim cu cealalta foaie de aluat. Cu sucitorul trecem usor peste toata foaia. Facem sul din ambele parti si pliem aluatul spre mijloc. Mai trecem o data cu sucitorul si il punem aluatul inapoi in vas.

Framantam in jur de zece minute a doua oara ( poate fi un picut mai greu pana se leaga aluatul din nou). Rupem bucati mari de aluat( cat palma) si facem un sul pe care il impletim in forma de opt. Asezam pe rand sfintisorii in tava tapetata cu foaie de copt. Ii ungem cu oul batut cu putina apa si-i dam la cuptor la foc potrivit( 180 grade electric), pentru 40-45 de minute. Ii scoatem si turnam siropul fierbinte, ii insiropam cu mult sirop apoi ii lasam zece minute sa traga bine siropul. Ii ungem cu miere si presaram nuca din blesug.

Siropul:

Punem pe foc apa impreuna cu zaharul dupa gust( sau mierea), adaugam si vanilia si-l infierbantam( nu-l fierbem).

Sunt extraordinar de gustosi....a doua zi sunt si mai buni si raman moi si buni cateva zile( asta in caz ca mai scapa ). Sunt foarte mari, un sfintisor cat trei- patru normali la un loc.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90667
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90669
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90670
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90671
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90672
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90674
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90676
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90677
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90678
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90679
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90680
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90681
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90682
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90683
retete culinare - Sfintisori moldovenesti 90685

COMENTARII (55)

ela 1

13.03.2011, 19:40

Rux 1

14.03.2011, 08:17

Multumesc dragele mele Ela...mi-a fost dor de tine

adry88 1

20.05.2011, 17:29

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21