17 si 18 ianuarie, cele două zile rele

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 16 Ian 2013, 18:29

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

După Sân Petru de iarnă, zilele 17 si 18 sunt închinate Sfântului Antonie cel Mare (Sfântul Anton) şi Sfântului Tănase. Aceste două zile sunt numite Atanasiile şi lumea le ştie ca zile cu vreme crâncenă, cu vifor şi ger; de asemenea, sunt zile de boli, de dureri de cap şi ameţeli, când cumpătarea în mâncare şi la băutură este binevenită.

Cuvântul ,,Atanasii” provine din numele celor doi sfinţi mai sus pomeniţi, strânşi la un loc după o tehnică populară frecventă (,,Todorusale”, adică Toader şi Rusalii, ,,Petrolie”, Petru si Ilie, ,,Cosmadin”, Cosma şi Damian).

În aceste zile este bine să se facă găuri pentru cercei copiilor mici. De asemenea, în duminicile tinere românii îşi tund părul şi îşi taie unghiile.

Tot în zilele de Atanasii, la ţară li se ,,dădea de rău” copiilor. Altfel spus, babele care cunoşteau tainele descântului, ale incantaţiilor magice prin care desfăceau farmece şi puteau vindeca, îi scăpau pe copii (sau pe adulţi) de ,,deochi”, de farmecul aruncat prin puterea privirii, care poate provoca necazuri grave cu sănătatea, ori în orice alt domeniu al vieţii individuale  (deochiu apare în toată zona sudică a continentului  - de pildă în Italia i se zice ,,malocchio”.

Ca exemplificare , iată cum se desfăşura un descântec de deochi: baba ia un vas de lut în care pune apă şi aruncă în el câşiva cărbuni aprinşi; dacă aceştia se scufundă, este semn sigur că omul din faţa ei este deochiat. Atunci baba, ţinând vasul în mâini, rosteşte mai multe formule rituale, versificate, care au rostul de a izgoni răul din omul suferind: ,,Fugi, deochi,/Dintre ochi!/Cum se potoleşte/Şi se linişteşte/Vântul pe pământ,/Aşa să se potolească (aici se rosteşte numele persoanei deochiate)/Şi să liniştească ./Să rămână curat,/Luminat,/Ca argintul strecurat/Ca maica-sa ce l-a făcut,/Ca Dumnezeu ce l-a zidit”.

,,Poveţele maicii Sofronia"

Comentarii (11)

Ina

Ina
16.01.2013, 20:00

16.01.2013, 20:22

Interesant

16.01.2013, 20:56

Interesant!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola