Alcatuirea meniurilor

Postat de Miha in Tipsuri pe 6 Noi 2009, 16:27

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Alcatuirea meniurilor

La intocmirea meniului se va avea in vedere valoarea nutritiva a alimentelor, numarul si varsta  persoanelor ce vor servi masa, timpul de preparare al retetei, costul ingredientelor. De aceea este bine sa se intocmeasca dinainte o lista cu mai multe feluri de mancare, ce vor fi preparate apoi in functie de posibilitati.

Micul dejun

Se recomanda ca micul dejun sa cuprinda 15-30% din valoarea nutritiva si calorica a meniului zilnic. De regula, se compune dintr-un ou, o felie de sunca sau branzeturi , un sandvici sau o felie de paine cu gem sau marmelada, miere de albine, o cana de lapte. Laptele nu trebuie sa lipseasca niciodata de la micul dejun al copilului.

Pranzul

Pranzul reprezinta 35-50% din valoarea calorica si nutritiva a alimentelor necesare zilnic.

Masa de pranz incepe, de regula, cu un preparat lichid (supa, ciorba, supa-crema) sau cu un preparat cald usor ( mamaliguta cu branza, budinca de legume, rulada de pui cu cascaval sau ciuperci), urmate de o mancare cu sau fara carne, cu garnitura si salata de sezon.

Pentru a stabili un echilibru intre felurile de mancare este necesar sa se cunoasca si valoarea calorica a alimentelor. Cand felul intai este preparat cu carne ( supa de carne, de oase, ciorba de vacuta, cu perisoare, bors de peste) se impune ca felul doi sa fie un preparat fara carne (iahnie de cartofi, de fasole, ghiveci de legume ) , soteuri, o budinca de paste sau branzeturi.

In functie de consistenta felurilor de mancare se stabileste si desertul. Acesta poate fi alcatuit din fructe crude de sezon sau sub forma de compot sau tarta. Sau poate fi mai consistent, preparat din: oua, lapte, faina, orez, zahar. Ele pot fi inghetata, budinca, placinta, prajitura sau tort.

Cina

Aceasta masa va fi 15-20% din valoarea calorica a meniului zilnic. Se recomanda mancarurile usoare: salate de sezon, mancare de legume, diverse budinci, iaurt sau fructe proaspete. E indicat ca masa de seara sa se serveasca cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Gustarile

Se recomanda 2 gustari intre mesele principale, pentru a echilibra consumul de alimente. Prima va fi la ora 10 (sandvici, ou, iaurt) si a doua in jurul orei 17 ( iaurt, o prajitura de casa, branza dulce de vaci, fructe). Aceste gustari constituie 5-10% din valoarea calorica a meniului zilnic.

Aceste mese se vor da cu precadere copiilor.

Comentarii (1)

20.04.2011, 11:07

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!