Cardamon

Postat de adasev12 in Condimente pe 23 Feb 2011, 16:53

Origine:

Cunoscut și sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe), este originar din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia (Malaezia).

În prezent se cultivă în India, pe scară largă, şi în Guatemala.

Prezentare:

Cardamomul este o plantă înaltă (de până la 1,5 metri), perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană.

Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie fibroasă, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub formă de păstăi nedeschise pentru a-şi conserva parfumul.

Se găsesc şi seminţe măcinate, cu tot cu păstaie, sub forma unui praf roşcat-cenuşiu.

Aromă:

Cardamom-ul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un after taste (post gust) de lămâie, camfor şi portocală.

Utilizare:

Cardamom-ul este unul dintre parfumurile de marcă din bucătăriile orientale. Cardamom-ul îşi face simţită prezenţa specială în curry-urile indiene, în reţete malaeziene şi chiar chinezeşti, în mâncărurile levantine  - inclusiv shaorma. În ţările arabe, cafeaua cu cardamom este o băutură rafinată. La fel este şi ceaiul de cardamom.

În Europa, cardamom-ul se regăseşte în condimentele pentru vin fiert sau în cele de turtă dulce. În doze mici, atent şi riguros folosite, cardamom-ul se foloseşte pentru aromarea anumitor tipuri de cârnaţi, prăjituri, murături, pateuri şi băuturi.

Preparare:

Deoarece esenţa condimentului este conţinută de uleiurile din seminţele de cardamom, aroma acestora este cel mai bine pusă în valoare atunci când păstăile sunt încălzite. Zdrobiţi uşor păstăile de cardamom cu dosul unui cuţit înainte de a le prăji fără grăsime sau în ulei, la începutul procesului de preparare al curry-urilor.

Pentru aromarea cafelei, a turtei dulci sau a mâncărurilor levantine se foloseşte puţin cardamom măcinat. Pentru vin se pun păstăile de cardamom întregi, împreună cu restul ingredientelor.

 

 

Comentarii (5)

24.02.2011, 15:30

cu placere nina!
nico....

25.02.2011, 09:58

mi-e nu prea i-mi place are o aroma mult prea puternica,dar arabii il adora cafea ,minacare..

25.02.2011, 16:30

da, e interesant gustul lor

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D