Ce se pune pe masa de Craciun in tarile lui Mos Craciun

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 20 Dec 2016, 15:52

Articol pe placul a 20 bucatarasi
comenteaza

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinatatii. Asadar, masa de Craciun este si ea foarte importanta pentru multe popoare. In acelasi timp, este si foarte diferita de la un popor la altul. 

Totodata, despre Mos Craciun se spune ca vine din Nord, asa ca ne-am intrebat intotdeauna care sunt traditiile culinare din tarile nordice, cele care ar putea fi foarte bine casa pentru Mos Craciun. 

Deci, haideti sa vedem ce se pune pe mesele de Craciun din tarile nordice:

1. Norvegia 

De Craciun, norvegienii se rasfata cu ribbe - coaste de porc. Insa, in partea vestica a tarii se consuma pinnekjøtt - carne de oaie. Acest fel de mancare fiind mult mai populara.

Traditionalul Lutefisk este consumat de asemenea, dar nu este neaparat asociat Craciunului, gasindu-se pe mesele norvegienilor si cu alte ocazii. Lutefisk este o mancare traditional norvegiana din cod, care a fost tinut pentru mai multe zile intr-o solutie din lesie. Aceasta solutie de lesie transforma carnea intr-o masa aproape gelatinoasa si transparenta.

Pentru cine nu stie lesia este o solutie puternica chimicala industriala folosita in curatarea canalizarilor, pentru omorarea plantelor, dizolvarea coarnelor de vaci, pentru producerea de biodiesel si baterii. Contactul direct cu lesia produce arsuri chimice, cicatrici permanente, orbire si multe alte efecte devastatoare pentru sanatate. 

La desert se mananca budinca de orez cu sos de fructe.

2. Islanda 

Masa de Craciun se serveste la ora 6 seara in Islanda, iar mancarurile servite depind de preferintele fiecarei familii. Insa, aproape intotdeauna veti gasi pe mesele de Craciun ale islandezilor urmatoarele: Hamborgarhryggur - un fel de sunca de porc, carne de ren, miel afumat, rata sau curcan, dar si Lutefisk.

3. Danemarca 

In Danemarca, masa traditionala seamana cu cea de la noi. Se serveste pe 24 Decembrie, in Ajun si consta in friptura de porc, rata si gasca. Garnitura este formata din cartofi caramelizati sau copti, varza rosie si mult sos.

Urmeaza apoi un desert numit Risalamande, o budinca de orez servita cu cu sos de cirese sau de capsuni, de multe ori cu cate o migdala intreaga ascunsa inauntru. Cel care gaseste migdala norocoasa va primi un cadou in plus. Bauturile specifice Craciunului sunt Glogg si berea special facuta pentru sarbatori. In general au un continut mai ridicat de alcool.

4. Finlanda 

Mancarurile traditionale servite la masa de Craciun din Finlanda poarta numele de Joulupöytä. De obicei se serveste o bucata mare de sunca, servita cu mustar sau paine alaturi de alte mancaruri.

Pestele este de asemenea intalnit la mesele finlandezilor, la fel ca si caserole cu cartofi, napi si morcovi. Bautura traditionala de Craciun este vinul fiert cu sau fara alcool, insa condimentat cu scortisoara si cuisoare - glogi.

5. Suedia

In Suedia, la ocazii speciale se practica un bufet... suedez, care este format din hering murat, somon crud si chiftelute. Insa, de Craciun se pun pe bufet si specialitati precum Jansson’s Temptation (o mancare din ansoa si cartofi), dopp i grytan (paine inmuiata in supa de carne de porc), lutefisk (bineinteles), risgrynsgröt (budinca din orez) si julskinka (sunca de Craciun). Ca bauturi traditionale pentru masa de Craciun, amintim: bere din ghimbir si vin fiert.

Comentarii (7)

20.12.2016, 22:11

Intersant!

21.12.2016, 04:59

Eu as merge peste tot

24.12.2018, 14:12

Cleme trebuie sa viziteze Norvegia. Eu as merge in Danemarca doar pentru cartofii caramelizati sau copti cu varza rosie si mult sos.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola