CIOCOLATA: Puţină istorie

Postat de Ade200 in Alimente pe 6 Mai 2011, 07:22

Originea cuvântului e controversată. Pentru unii provine din choco ” (zgomot)  şi ” alte ” : apă, derivând din cuvintele aztece ” tchoco ” şi ” lattle ” semnificând zgomotul făcut de  cel care amestecă băutura în vas.

După alţii, derivă din cuvintele azteco-mexicane:

Cacahualt : cacao

Cacahuaquahuilt : arborele-de-cacao

Cacahuazinlte : păstaie

În ce priveşte cuvântul “ciocolată”, ar avea origine maya din : “xocoatl”.

Cuvântul  latin primitiv era ” amygdala pecunaria “, adică “migdale monetare”, ceea  ce arată că aceste boabe au fost monedă de plată.

Originar din pădurile tropicale ale Americii Centrale, arborele-de-cacao era cultivat de maiaşi şi azteci, care apreciau această plantă şi preparau o băutură pregătită din boabele de cacao numită "chocolatl"(apă amară). Era pregătită din boabele de cacao(cacahuat), prăjite si zdrobite de pietre fierbinţi. Pasta obţinută era încălzită şi amestecată cu apă, vanilie, scorţişoară   şi piper   etc. Aceasta era considerată o băutură fortifiantă, hrănitoare şi afrodisiacă.

  Maiaşii şi aztecii utilizau cacaua ca monedă de schimb. Plata impozitelor şi, mai ales, cumpărarea de sclavi, se efectuau în boabe de cacao.

 Cristofor Columb a fost primul european care a descoperit cacaua în iulie 1502 pe insula Guanaja(actual Honduras, dar nu a dat nicio importanţă acestor "migdale".

În 1519, Hernan Cortes debarcă în Mexic şi cucereşte ţara. Împăratul Montezuma îi oferă o băutură preparată cu cacao. Cortes o aprecie şi scrise: când o bei poţi călători toată ziua fără să oboseşti, fără să ai nevoie de altă hrană. În 1524, Hernan Cortes  expedie lui Carol Quintul o încărcătură de boabe de cacao. Împăratul Spaniei şi curtea sa se delectară cu această băutură căreia îi adăugară miere. Monopolul pe cacao a fost rezervat spaniolilor în această epocă. Cacaua a apătut în Italia în 1594 datorită lui Francesco Carletti. Din Neapole, un savant din Nurenberg pe nume Johann Volckammer a dus în 1641 cacaua în Germania.

Franţa a descoperit-o în 1615 la căsătoria lui Anne de Austria, fiica lui Filip al III-lea al Spaniei, cu Ludovic al XIII-lea. Noua regină îi învăţă pe cei de la curtea Franţei cu gustul ei pentru ciocolată, precum şi pe clerici.  Se spune că primii specialişti în ciocolată ar fi fost călugării. Clrerul avea un gust rafinat şi se pricepea mai bine la preparatele culinare decât militarii.

La 28 mai 1659,    Ludovic al XIV-lea  acordă prin scrisoare-patent(brevet) pentru 29 de ani lui David Chaillou, un ofiţer al reginei, din Toulouse:"privilegiul exclusiv de a face, de a vinde şi a debita o anumită compoziţie care se numeşte ciocolată".

   David Chaillou avea un butic la Paris. În acea epocă ciocolata era cunoscută şi   apreciată de de curtea regală şi de medici.

În 1657, îşi făcu intrarea şi în Anglia, iar din 1660 englezii cultivau în colonia lor din Jamaica arborele-de-cacao.

În acelaşi timp, olandezii, buni navigatori, îşi dădura repede seama de importanţa boabelor de cacao şi asigurară transportul lor din America în Europa.

Monopolul lui  David Chaillou luă sfârşit în 1693. Ciocolata a fost atunci fabricată de un număr apoticari şi de vânzători de mirodenii.  Tehnica de preparare era primitivă, foarte apropiata de cea a mexicanilor. Muncitorul lucra în genunchi şi zdrobea cu mâna folosind un cilindru pe o piatră încălzită. În 1732, Dubuisson aduce o primă îmbunătăţire inventând o masă orizontală încălzită în faţa căreia muncitorul putea lucra în picioare. Fabricarea se amelioreaza datorita unui oarecare Duret care inventeaza o maşina hidraulică pentru zdrobirea boabelor şi transformarea în pudră.

 

Comentarii (7)

13.05.2011, 19:51

Deosebit de interesanta

19.05.2011, 20:12

un articol interesant

21.08.2011, 00:18

foarte interesant,felicitari pt articol

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!