Croaziera de vis pe mediterana

Postat de Doralinda in Bucataras hai hui pe 17 Ian 2013, 00:17

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

A fost una dintre cele mai frumoase momente ale vietii mele, reusind sa imbin munca cu placutul!

Pentru cei carora le place sa fie in fiecare zi in alt loc, pentru cei carora le place sa vada peisaje noi, pentru cei carora le place sa guste din bucatele diferitelor tari in fiecare zi, atunci va sugerez sa optati pentru o vacanta in croaziera! E minunat si fascinant cate poti vedea intr-un timp relativ scurt!

Nu o pot numi exact vacanta experienta frumoasa care am avut-o alaturi de aceasta "expeditie", pentru ca am facut parte din echipajul navei "Explorer", dar a fost o combinatie de munca cu placere, deci va pot da detalii pretioase pentru cei care vor dori o astfel de vacanta. La toate navele de croaziera,se aplica in general, acelasi program, preturile sunt cam aceleasi, bineinteles ca difera in functie de cabina aleasa, care mai ieftina, fiind "inside" adica cabina fara geamuri, si cea mai scumpa, fiind "suita" (apartamentul). Puteti alege intre o nava de croaziera cu capacitate mare, in jur la 2000-3000 de pasageri si una mai mica, de fapt un iaht care are pana la 100 de pasageri. Preturile bineinteles difera, fiind mai scumpa croaziera pe un iaht, dar aceasta croaziera e in general recomandata ptr cuplurile in varsta pentru ca nu sunt multe atractii la bord, e mai mult ralaxare si vizite in diferite porturi.

In timpul verii, majoritatea navelor de croaziera fac cam acelasi traseu, in general sunt in Europa si fac diferite porturi din marea Mediterana. In timpul iernii, se indreapta spre America Centrala si America latina, deci va puteti alege locul pe care doriti sa il vizitati in functie de perioada aleasa, bineinteles si preturile se vor schimba, cele mai scumpe fiind cele cu destinatii mai lungi. Mai sunt si alte croaziere care fac Alaska, sau fiordurile din Norvegia, dar eu va voi vorbi de croaziera in Marea Mediteraneana si va voi da cateva informatii asupra porturilor in care ne-am oprit.

In general, se navigheaza pe timpul noptii ca sa se dea posibilitatea de a ajunge in urmatorul port a doua zi dimineata ptr a avea timp de vizitat locurile respective. Croazierele dureaza cca 7 zile, dar puteti si de 5 zile si de 12, depinde de traseul ales. Chiar si in timpul serii cand se navigheaza, la bordul navei se gasesc foarte multe activitati, spectacole, cazinouri, piano bar, disco, terasa in aer liber la bordul piscinei, biblioteca in care se pot lua si filme dvd in cazul in care nu aveti chef de colindat pe nava, ceea ce e greu de crezut, ptr ca, chiar si cei fara chef, nu se vor putea abtine de a nu face un tur al navei.

Ceva important -  este obligatoriu ca fiecare pasager sa participe la un drill (exercitiu de salvare) in caz de alarma echipati cu vestile de salvare care se gasesc in fiecare camera, acest drill avand loc chiar inainte de a porni nava!
Deci sa incepem cu ce ati putea face pe o nava de croaziera......

In prima zi de imbarcare, se va tine o seara oferita de capitanul navei, o seara de gala "welcome"de bun venit al noilor pasageri, fiind singura seara in care capitanul va lua cina cu pasagerii. Pe langa capitan, vor fi invitati si Staff Captain(al doi-lea capitan, fiind cel care e aproape tot timpul la carma navei), Managerul de hotel si Inginerul sef(cel care se ocupa de buna functionare a navei pe tot timpul calatoriei). E o seara plina de eleganta, fotografii facute cu Capitanul navei, un cocktail la barul piscinei....

Pe tot timpul calatoriei, in afara de receptia navei ( e exact ca la un hotel), mai gasiti si un birou cu hostess ( persoane care vorbesc diferite limbi straine ptr a da informatiile necesare despre activitatile pe nava). Nava, de obicei, traversand marea, trece prin mai multe tari, ca prin urmare, cum in fiecare seara are loc spectacol de varietate la bordul navei, se pune baza pe tara care tocmai ati vizitat-o, spre exemplu, daca tocmai ati vizitat Pireul (Atena), in seara respectiva, va avea un spectacol la barul de la piscina cu tema greceasca, muzica si dans apoi dupa spectacol, asa cum si meniul va fi unul traditional grecesc. Daca urmatoarea zi va fi Venetia, atunci spectacolul va fi unul cu tema italiana si cel mai probabil legat de carnaval, cu specialitatile culinare italiene, si tot asa pana se va termina croaziera. Dupa spectacol, care de obicei are loc dupa cina, se poate merge in disco unde veti gasi o varietate de muzica, incepand cu cea a anilor 70 si pana in zilele noastre.

Depinde de cruise director (directorul de croaziera, face programul activitatilor la bord ptr pasageri) ce alte seri speciale vor fi. Una care mi-a placut in mod deosebit, era Lady's Night, adica, fiecare doamna si domnisoara, erau invitate sa puna amprenta buzelor sale pe un servetel si sa scrie pe spatele hartiei, numarul camerei, iar ca mai apoi, un juriu din cativa barbati, alegeau cele mai frumoase, apetisante buze, care bineinteles erau rasplatite cu o sticla de sampanie.

De asemeni, foarte important in cazul in care doriti sa calatoriti cu copii, sa va interesati daca exista activitati ptr cei mici! In general, mai toate navele cu peste 600 calatori la bord, au asa ceva. Sunt animatori care au un program stabilit ptr copii de diferite varste asa ca parintii, pot savura in liniste un apus de soare sau o seara in doi. Micul dejun si pranzul este bufet, adica fiecare isi ia orice isi doreste, oricat (in afara de bauturi alcoolice)! Cina este à la carte si trebuie facuta rezervarea de la inceputul croazierei ptr masa pe care o doriti si ora ( sunt 2 randuri de cina, si anume la ora 19.30 si alta la 21.00).

In pretul biletului de croaziera, va intra doar cazarea, masa si bauturile nealcolice, orice altceva consumati sau excursiile organizate, spa....se platesc extra, si anume, puteti comanda si servi sau folosi tot ce doriti pe nava aratand doar cardul(cheia) de la camera iar la sfarsitul croazierei veti plati ceea ce ati consumat. Se va cere la imbarcare sa faceti un print de cardul de banca ca o garantie ca veti avea cu ce plati la sfarsit.  La sfarsitul croazierei, cu o zi inainte, se pune un pliculet in camera in care pasageri vor pune "tips" (bacsis). La inceputul croazierei, se va face un mic briefing cu toate excursiile care vor avea loc si toate activitatile de la bord, si inclusiv, se va vorbi de "bacsis", nu e obligatoriu, dar e indicat, si se da o suma care se calculeaza pe zi, si se imparte la cei doi oameni care curata camera pe tot cuprinsul calatoriei si de asemenea, ospatarului si ajutorul de oaspatar care va serveste pe toata durata! Nu mai stiu acum, dar in perioada n care lucram eu, suma ptr 7 zile de persoana, era cca 150€ . Toate aceste detalii de birocratie, imbarcare, plati, upgrade al camerei imi sunt foarte cunoscute ptr ca am lucrat direct!

La bordul navei veti mai gasi si o sala de gimnastica, cu instructor care de cele mai multe ori, dimineata organizeaza "streching" pe punte in aer liber. Principalele porturi in Mediterana care sunt facute de aproape toate navele pe timpul verii, sunt Pireu(Atena), Venetia, Istambul, cateva insule grecesti si in special un port mic, dar de o importanta deosebita ptr excuria organizata, si anume Katakolon se numeste portul iar excursia este ptr Olympia, acolo unde s-au tinut primele jocuri olimpice, acolo unde la fiecare 4 ani, la inceputul fiecarui campionat olimpic se aprinde flacara ce va pleca ptr un timp de cca 1 luna, spre tara de destinatie, unde in seara de incepere a jocurilor, aceasta flacara, va aprinde (deschide) oficial jocurile olimpice! Alte porturi vor fi cu siguranta in Marea Adriatica, in Croatia, niste locuri superbe cum ar fi Split, muntele se imbina cu marea, apa de e un verde inchis cum rar am vazut, apoi mai e Dubrovnik, unul din cele mai vechi orase-cetate.....in general, porturile de acostare vor fi acele locuri unde exista istorie, mitologie....magie!

Comentarii (43)

19.01.2013, 18:15

Cunosc nava, sunt patroni greci ciprioti, au avut si la compania la care am lucrat actiuni.
Imi plac si mie croazierele mult!

24.01.2013, 21:48

Este intr-adevar un vis frumos. Esti o norocoasa ca ai ajuns sa vezi atat de multe locuri din lume. Eu sunt mai fricoasa, nu stiu daca as merge pe un vas de croaziera pentru ca imi este frica de apa, desi la cat de mare este nava, nu cred ca as simti. Insa stiu ca as fi stresata pana as ajunge la tarm...

24.01.2013, 23:09

Steffy, intr-adevar, mi-am indeplinit multe vise, am calatorit destul dar inca as mai calatori, asa mult imi place! Si daca nava e mare, intr-adevar, nu simti, decat daca e o furtuna foarte mare, cum am prins deja, de au cazut pasagerii din pat, farfuriile din dulapuri in bucatarii, etc, iar eu eram singura care dormeam! Pana si puntile sau stricat de la valuri, si eu NIMIC!!! A doua zi cand m-am trezi si am vazut dezastru, i-am intrebat ce s-a intamplat si se uitau la mine ca la un fenomen ciudat! Nu am simtit nimic!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola