Despre supe/ciorbe

Postat de LUK in Cu de toate pe 8 Iun 2012, 09:25

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

  Am gasit acest articol in ziarul  " Adevarul" si mi s-a parut interesant si util s avi l impartasesc si voua..

Eu personal vara nu prea consum ciorbe,mai mult supe dar e important sa marim consumul de lichide.

Despre preparatele culinare ,in general,stim ca isi pierd proprietatile nutritive in cazul fierberii excesive sau daca asociem gresit unele ingrediente.

Fierbeti legumele "al dente"(senzatie de usoara duritate) asa cum recomanda si prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI director al Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, in cartea "Revolutie in bucatarie.Reinvata sa gatesti sanatos".

Toate ingredientele folosite trebuie sa fie de calitate si cat mai naturale.(bio/ecologic)

Daca la un preparat avem in ingrediente margarina,inlocuiti o cu unt clarificat "GHEE",care nu se descompune la temperaturi inalte in substante toxice pentru organism.Acest tip de unt poate fi pregatit in casa prin incalzirea untului obisnuit cu o grasime peste 80%.Dupa topire se arunca spuma alba care se formeaza la suprafata si se strecoara restul.

Asocierile incorecte ingreuneaza digestia.

De ex. supa de pui cu galuste din gris " asocierea dintre carne si galuste(glucide) e incorecta".La fel si asocierea dintre taitei si carne,prof.Mecinicopschi  recomanda prepararea galustelor tot din legume.

Nici asocierea carnii,in cazul supei de gaina,cu zdrente(preparate din oua si faina) nu e recomandata deoarece ingreuneaza digestia cauzind gaze si substante toxice creind o stare de disconfort.

Celor care prefera ciorba acra li se recomanda s afoloseasca borsul natural.

"Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase de tip probiotic(cum sunt iaurtul,kefirul,sana) bogate in minerale,vitamine si in acid lactic precum si in microorganisme probiotice necesare bunei functionari a sistemului gastrointestinal si a celui imunitar.De aceea borsul si zeama de varz anu vor fi supuse temperaturilor ridicate pentru a nu se inactiva principiile biologic active si microflora probiotica,fiind adaugate la sfarsitul prepararii" explica prof.Mencinicopschi.

Este de preferat totodata sa folosim orez brun in locul celui alb si o cantitate cat mai mica de ulei in prepararea mancarii.

Calirea se recomanda sa se faca in wok datorita faptului ca necesita o cantitate mica de grasime si se mentin nutrientii legumelor.

Cu ce regularitate pot fi consumate supele/ciorbele:

Supa de legume-fara restrictii

Supa crema de legume-o data pe saptamana

supa de pui cu galuste-1-2 ori pe luna

supa de gaina cu taitei de casa-1-2 ori pe luna

supa de vaca-ocazional

bors-fara restrictii

bors de fasole verde-fara restrictii

bors de peste-ocazional

bors de gaina-de 2 ori/saptamana

ciorba de fasole-fara restrictii

ciorba de legume-fara restrictii

ciorba de potroace-o data pe luna

ciorba de pui a la grec-ocazional

Sursa

http://www.adevarul.ro/life/sanatate/alimentatie/Cum_se_prepara_corect_supele-ciorbele_si_borsurile_0_701930078.html

 

Comentarii (1)

09.06.2012, 21:41

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de cartofi cu mazare si ton

de katty 5

Salata de cartofi...

ieri la 08:44

Macrou la cuptor cu legume

de katty 5

Macrou la cuptor...

ieri la 08:39

Macrou usturoiat cu piure de mazare

de katty 5

Macrou usturoiat...

ieri la 08:33

Supa de somon cu cartofi

de katty 5

Supa de somon cu...

ieri la 08:27