Dovleacul da consistenta, culoare si aroma zilelor reci - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Oct 2015, 12:50

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre dovleac si despre beneficiile consumului de dovleac asupra sanatatii.

Prezent in multe varietati si raspandit pe intreg globul, de la placinta traditionala a mesei de Thanksgiving pana la Jack'o lantern cel iubit de copii de Halloween, dovleacul aduce consistenta, culoare si aroma in zilele scurte ale sezonului rece.

Atatea specii, atatea zone, atatea preparate traditionale: consumat crud in salate, copt sau gatit la abur.

O mancare tradititionala in sudul Romaniei o constituie "ciorba de dovleac cu lapte acru", o supa care combina dovleacul porcesc cu lapte batut.

SEMINTELE DE DOVLEAC

Din punct de vedere nutritional semintele sunt cele mai valoroase: ele aduc grasimi de buna calitate: acizi grasi mononesaturari  (acid oleic) si polinesaturati (acid alfa-linoleic), vitamine liposolubile (E, A), proteine (sunt bogate in triptofan, precursorul serotoninei- hormonul fericirii).

Studii la animale de laborator arata ca amestecul de seminte de dovleac si seminte de in previne complicatiile diabetului si poate ameliora boala renala diabetica.

Medicina naturista recomanda uleiul de seminte de dovleac copiilor pentru efectul antiparazitar si adultilor ca adjuvant in hiperplazia de prostata.

MIEZUL

Miezul dovleacului are o capacitate antioxidanta medie, datorata continutului ridicat de polifenoli cu rol protector cardio-vascular, anti-tumoral, anti-aging. 

Un studiu desfasurat in America de Nord demonstreaza ca intoarcerea la dieta traditionala (glucide complexe din dovleac, porumb, leguminoase) are efect protector impotriva diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, comparativ cu dieta moderna (bogata in zaharuri, fainoase rafinate, bauturi dulci).

Beta-carotenul, carotenoidul care ii da culoarea intensa, este convertit in organism in vitamina A activa, necesara pentru integritatea tegumentelor si mucoaselor si cu rol in vederea nocturna.

Sursa foto: fatandsassymama.com

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola