Dovleceii, o sursa de vitamine pentru organismul tau

Postat de RadaMateescu in Bucataras in oras pe 29 Noi 2012, 11:18

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

 

 

Dovleceii reprezinta o oaza de vitamine benefice pentru tine. Iti prezentam punctele lor forte, alaturi de o reteta de pizza cu dovlecei si branza.

 

Dovleceii contin din plin vitamine din complexul B, adica B1 si B6, cat si vitaminele A, C si K. Mai mult, acestia sunt o sursa excelenta de potasiu si mangan.

 

Stimularea digestiei

Dovleceii au rolul de a stimula digestia, fiind bogti in fibre de calitate. De asemenea, ei sunt usor de digerat si nu pun in pericol silueta, 100 de grame continand doar 21 de calorii.

Aceste lucruri ii fac sa fie un aliment recomandat persoanelor care sufera de tulburari alimentare sau ulcer si gastrita.

 

Imbunatatirea memoriei

Continutul ridicat de carotenoizi si antioxidanti transforma dovleceii intr-un adevarat remediu natural. Ei ajuta la reconstructia celulelor nervoase, imbunatatind memoria, prevenind imbatranirea prematura, reducand procesele infectioase si protejand, totodata, vederea.

 

Sucul de dovlecei, bun pentru reumatism

Sucul de dovlecei este recomandat in cazurile de reumatism sau poliartrita reumatoida, deoarece acesta stopeaza procesele degenerative, reducand inflamatiile si contribuind, de asemenea, la recuperarea mobilitatii arteriale.

Sucul de dovlecei este recomandat si persoanelor cu profunda lipsa de calciu. Magneziul din compozitia acestora contribuie la o buna asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat sa se consume sucul in combinatie cu alimente care contin calciu. Este un fapt demonstrat acela ca lipsa de calciu din organism este corelata cu deficienta de magneziu.

Sucul de dovlecei mai combate cu succes si constipatia, recomandandu-se consumul unui pahar in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

 

In continuare va prezentam o reteta sanatoasa de „pizza” cu dovlecei si branza, caci pizza a devenit cel mai popular fel de mancare, indiferent ca este vorba despre comenzile de pizza online sau despre pregatirea ei la domiciliul fiecaruia.

 

Ingrediente:

    2 dovlecei

    200 g malai

    50 g margarina

    100 g soia granule

    450 g rosii

    2 lingurite cimbru uscat

    150 g branză telemea

    1 lingurita sare

    Piper

 

Modul de preparare:

Soia se pune in apa clocotita cu sare, lasandu-se apoi 20 de minute sa fiarba, ulterior strecurandu-se si lasandu-se deoparte. Rosiile se spala si se taie felii. Se pun la fiert 750 ml de apa cu o lingurita de sare, se adauga dovleceii si se fierb circa 2-3 minute. Se scot devleceii si se clatesc cu apa rece. In aceeasi apa se presara malaiul si se fierbe, amestecand pana se ingroasa compozitia.

Margarina se incorporeaza si ea, apoi se rastoarna mamaliga fierbinte intr-o tava pentru friptura si se intinde.  Peste stratul de mamaliga se pune soia oparita, rosiile si dovleceii, se presara piper si sare, cimbru si branza rasa. Aceasta „pizza” se coace la cuptor 20-30 de minute.

Comentarii (1)

30.11.2012, 18:37

Foarte interesant

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21