Fasolea boabe, un bun energizant - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 2 Dec 2015, 11:07

Articol pe placul a 21 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de fasole si despre efectele asupra sanatatii.

In perioada de post leguminoasele capata un rol central in dieta, ele fiind considerate, datorita continutului in proteine, inlocuitori ai carnii.

Intre acestea, fasolea boabe, variat colorata, este baza alimentatiei traditionale romanesti, unde este mai raspandita sub forma boabelor albe (mai usor de digerat).  

La japonezi, varianta cea mai apreciata este " adzuki bean" cu cel mai mare aport de antioxidanti. In statele de sud ale SUA este preferata, se pare, varianta "Black Eyed Peas", al carei consum in prima zi a anului aduce prosperitatea.

Fasolea este un bun energizant, fiind bogata in carbohidrati complecsi si un aliment satios, datorita bogatiei in fibre solubile, care incetinesc golirea stomacului. De aceea este o sursa optima de glucide in dieta persoanelor cu surplus ponderal sau a diabeticilor.

Dintre carbohidrati, contine anumite oligozaharide pe care nu le putem digera, astfel ca ajung in colon, unde sunt supuse procesului de fermentatie. Aceste oligozaharide sunt solubile in apa, de aceea gospodinele inmoaie boabele in prealabil sau arunca apa in care fierbe fasolea.  

Tot pentru a reduce eventualele efecte neplacute, asociaza condimente cu rol anti-flatulenta: anason, chimen, coriandru. 

Dintre micronutrienti este bogata in vitamine, mai ales cele din grupul B (efect tonic pe sistemul nervos), minerale (magneziu, potasiu, fier), fitonutrienti cu rol protector cardiac.

Fiind un aliment consistent, este preferat de a fi asociata cu cereale (paine sau paste) si legume (salata sau muraturi), iar ca sursa de grasimi un pic de ulei de masline.

Si ciolanul unde mai incape, am intreba? Poate langa varza mai degraba...

Sursa foto: popsugar.com

Comentarii (2)

02.12.2015, 11:11

E excepțională!

02.12.2015, 11:24

cea mai buna

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20