Interviu cu CHEF ALEX CIRTU – Profu’ de gatit de la Culinar Show

Postat de Bucataras in Bucataras FoodPR pe 14 Sep 2016, 15:44

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza
Interviu cu  CHEF ALEX CIRTU – Profu’ de gatit de la Culinar Show

“Daca vrei sa inveti sa gatesti bine te uiti la Culinar Show – ai retetele acolo, te uiti, derulezi… e cartea de bucate cu retete video”

Alex are 29 de ani, e bucatar profesionist de 5 ani, dupa ce show-ul Masterchef de la Protv l-a facut sa renunte la meseria de profesor de engleza. Din concurent a devenit bucatar cu acte in regula si nu s-a lasat pana nu a deschis un restaurant asa cum credea ca trebuie sa fie orice restaurant – cu bucataria la vedere si ingrediente proaspete. Dupa 2 ani a lasat restaurantul asociatilor si s-a gandit sa incerce lucruri noi: sa se axeze mai mult pe partea de gatit la evenimente si in teambuildinguri… si mai ales sa ii invete pe cei de acasa cum sa gateasca  la Culinar Show, un canal youtube cu retete video dintre cele mai diverse.

Fiind profesor, Alex e obisnuit sa explice clar toti pasii… asa ca de la copii la adulti, oricine va incerca o reteta de-a lui, sigur ii va iesi. Mereu ai nevoie de un profesor bun, asa ca Alex e acum Profu’ de gatit.

De cand gatesti si de ce te-ai apucat? Si mai exact cine te-a invatat sa gatesti?

Gatesc de mic. A fost unul dintre lucrurile pe care le-am luat in serios chiar de la o varsta relativ frageda: 14 ani. Cam atunci am inceput sa-mi pregatesc singur diverse tipuri de mancare. Am avut noroc cu mama care a  tinut mortis sa ma ia cu ea prin piete dimineata, in weekend – uri si sa-mi arate exact ce-avem nevoie pentru diverse feluri de mancare. Si-apoi ma tinea langa ea si-mi dadea cate ceva de facut, sa curatat usturoi, sa sparg oua sau rad branza pentru placinta. Cand nu ma punea sa fac, trebuie sa recunosc ca ma plictiseam. Eram copil si voiam sa ma joc. Iar la inceput o vedeam ca pe o joaca. Apoi incetul cu incetul am inceput s-o iau in serios.  Cred c-as innebuni in momentul de fata daca n-as stii sa gatesc, nu neaparat ca sa-mi castig existenta, ci asa pentru mine. Mi se pare esential sa stii sa gatesti cate ceva, sa-ti speli niste haine si sa le si calci. Restu-s detalii :))) Mama intotdeauna spunea ca nu vrea sa fiu ca ceilalti barbati din familie (tata, unchiul si bunicul), care n-aveau nicio treaba cu gatitul :)

Cat de tare iti place sa gatesti?

Foarte tare. Atat de tare ca dupa 6 ani  ca profesor de engleza la Scoala Britanica din Bucuresti, am hotarat sa renunt la tot si sa ma fac bucatar, sau Chef… cum se spune acum, dar eu prefer sa mi se spuna bucatar, e o meserie misto.

Cand eram profesor gateam strict ca hobby, iar de multe ori obisnuiam sa  duc colegilor de la scoala mancare. De multe ori chiar gateam si-n bucataria scolii.  Aveam 6 bucatarii in total, una mai utilata ca cealalta, asa ca era pacat de la Dumnezeu sa nu le folosim . Si la scurt timp am ajuns  la Masterchef - m-a inscris o colega si cand m-au sunat sa vin la filmari nici nu stiam despre ce e vorba, dar m-am dus. Starnise suficienta curiozitate in mine. Simteam pe de o parte ca am nevoie de o noua provoare, iar mie dintotdeauna mi-a placut sa gatesc. A fost ca o chemare. Stii cum e cand simti ca trebuie sa faci ceva si actionezi efectiv din instinct ?  Mie-mi place sa spun ca am simtit inainte sa gandesc. Si ma bucur c-am facut acest pas.

Ai patalama pentru 2 meserii: profesor si bucatar. Care iti place cel mai mult?

Am mai multe: tamplar, traducator si interpret, profesor si bucatar. Ce sa fac?! Mi-a placut munca de mic. J Si mi-a prins bine sa stiu cat mai multe. Mi-a placut le nebunie sa predau, ador sa fiu bucatar, iar la Culinar Show le fac pe ambele – invat oamenii sa gateasca. De cele mai multe ori video-urile noastre sunt cu retete, dar mai nou am si rubrica  “Cum se face”  – unde in fiecare saptamana le arat oamenilor tehnici de gatit sau secrete din bucatarie, informatii care le vor face viata mult mai usoara.

Fie ca gatesc din placere sau pentru ca trebuie sa le dea de mancare copiiilor, daca ii ajut sa faca asta mai repede si mai bine e in avantajul lor. Eu am invatat multe lucrand cu foarte multi bucatari. Din punctul asta de vedere pot spune ca sunt foarte norocos. Nimeni nu mi-a intors spatele si de fiecare data cand am avut o intrebare mi-au raspuns sau m-au ajutat cu au stiut ei mai bine, iar pentru asta le sunt foarte recunoscator. In acelasi timp am invatat nenumarate lucruri uitandu-ma ore in sir la tutoriale pe internet, iar uneori adunam toate secretele din 3-4 video-uri. Acum nu incerc sa reinventez roata, ci doar sa fac niste filmulete cat mai clare si care sa contina toate informatiile pe care eu le consider utile.

Ai mai predat gatit?

Am fost profesor si stiu sa gatesc, asa ca atunci cand ne-am gandit la rubric asta de aici am pornit. Cineva sa aiba rabdare sa iti explice clar cum se face.  M-am mai jucat cu predatul de gatit si cand eram profesor de engleza. In scoala in care activam aveam un curs ce se preda o singura data pe saptamana, numit University Course. Fiecare profesor putea preda orice in cadrul acestui curs, de la echitatie, inot sau pian, pana la gatit, fotbal sau scrima. Indiferent ce-ti alegeai, scoala iti punea la dispozitie absolut totul. Eu imi alesesem sa gatesc cu copii de diverse varste. Era printre cele mai populare cursuri din scoala la acea vreme.  Gatitul era la fel de popular ca si fotbalul.

De asemenea, am infiintat acum 3 ani, alaturi de colegii mei de la Masterchef, un studio de gatit, era intr-un mall. Cred c-a fost si timmingul, avand in vedere ca am fost primii cu acest concept pe piata si oamenilor nu le era foarte clar in ce directive mergem, ce vrem sa facem cu aceasta scoala. Toti care veneau ne cereau sa le gatim si nu prea erau entuziasmati sa isi gateasca singuri. A trebuit sa gasim o solutie de business, asa ca am rarit cursurile de gatit in regim de relaxare si ne-am focusat mai mult pe restaurant. Lucrurile au evoluat de-alungul anilor si sunt din ce in ce mai populare astfel de cursuri. Acum, oamenii sunt dornici sa invete sa gateasca si cauta sa afle aceste lucruri, in mare parte de pe internet. Eu vreau sa faca asta acum, sa ii ajut asa cum si eu am fost ajutat la randul meu. 

Au oamenii nevoie de lectii in bucatarie?

Eu zic ca da, de asta te uiti pe internet nu? Sa vezi cum se fac anumite lucruri si poate gasesti si o demonstratie… mama are si o vorba – “ intreaba Google” … si as vrea cand vine vorba de bucatarie, oamenii sa se gandeasca sa ma intrebe pe mine. Sa intre pe canalul youtube Culinar Show si sa se uite la lectiile mele. Voi incerca sa le fac cat se poate de clare si pas cu pas, totul se invata.

Prima lectie este “ cum se toaca” pentru ca toata lumea ar trebui sa stie asta. Cu un pic de practica si niste indicatii precise, oricine poate sa fie un bucatar mai bun… ACASA! 

Prima lectie de gatit a aparut pe canalul nostru de youtube chiar saptamana asta: Cum se toaca legumele mai bine, mai repede, perfect! 

Ce e Culinar Show mai exact?

E un canal  YouTube unde te duci cand nu stii ce sa mai gatesti, o carte de bucate video cum ar veni. Vrei sa faci un pui, gasesti retete cu pui, vrei sa faci o prajitura, ai zeci de variante. Trebuie doar sa te abonezi si primesti imediat un mail cand mai punem o reteta noua. E foarte simplu. E ca atunci cand o sunai pe mama pentru o reteta, numai ca acum te poti uita la retetele noastre si daca te apuca gatitul la miezul noptii.

Asa ca oricine intra pe youtube, da cautare Culinar Show – ar trebui sa ne gaseasca.

Internetul e plin de retete … de ce sa se uite lumea pe canalul Culinar Show?

Nu inventam noi roata, dar gatim mult in bucataria de la Culinar Show – testam, modificam, gatim din nou… si apoi filmam.  Suntem o echipa care asta face toata ziua – testeaza retete si apoi le explica altora cum sa le faca ca sa le iasa sigur.

Orice  persoana care a gatit macar o data dupa o reteta scrisa stie ca uneori te “impiedici undeva”. Nu stii anumite tehnici, nu stii exact ce consistenta ar trebui sa aiba o crema, un sos etc.  Cand vine vorba de retetele video totul e clar… vezi exact toti pasii si sansele sa nu iti iasa mancarea sunt minime. As vrea ca lumea sa se gandeasca la Culinar Show ca la o carte de retete video. Ai mereu la indemana reteta si cum se face. 

Alta data invatam sa gatim de la mama, de la tata sau poate chiar de la o matusa si stateam langa ei sa vedem cum se face, dar poate mama nu stie sa faca o tarta frantuzeasca care e la moda, sau poate e la serviciu sau nu are timp sa ne invete sa facem o ciorba.

Asa ca daca vrei sa inveti sa gatesti bine te uiti la Culinar Show – ai retetele acolo, te uiti, derulezi… vrem sa fim in toate bucatariile din Romania… asta ar fi fain, sa gateasca lumea cu noi pe telefon, pe tableta ! EXACT !  Sa gatim impreuna macar o seara pe saptamana.

Cati sunteti in echipa la Culinar Show?

Pai ne-am marit echipa din toamna asta, ne-am refacut un pic bucataria si l-am adus si pe George Toader, vicecampion European la pizza si pe Andrei, care are 14 ani si care a castigat acum 2 ani show-ul Junior Chef de la Antena 1. Asa ca sunt ei, eu, Oana – care e specialista noastra in dulciuri de casa si Adrian Caradeanu – barman expert. Daca vrei sa inveti sa faci o bautura el e omul tau ! A antrenat, alaturi de colegii lui,  majoritatea barmanilor din Romania. Deci pentru moment suntem 5 !  Pentru moment, insa nu se stie niciodata… bucataria noastra e deschisa oricui e in stare sa ii invete pe altii sa gateasca mai bine. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save

Comentarii (10)

14.09.2016, 21:26

Bravo Profule!!!
Ce sa zic, sa ai sansa sa faci mereu ceea ce iti place si ce e de folos si altor persoane.

21.09.2016, 11:14

Bai, deci cum adica 29 de ani? Asa tanar... ))
Mie imi place rau de baiatul asta, si asta de cand l-am cunoscut pe viu la Paltinis! Bine, il stiam de ceva vreme, insa imaginea pe care o vezi in virtual uneori difera de omul viu si in plan real!
Fain, bravo tie, Alex, atat pentru alegerile facute in viata, profesional vorbind cat si pentru faptul ca esti foarte sociabil, funny si atat de independent! Bravoo si la cat mai multe realizari!
PS. De acum cand mai ard cate ceva, o bag pe asta cu flambatul ))) E la marele fix! ))
Toate cele bune, multa sanatate si un bebe care sa va implineasca sufletul!

24.09.2016, 20:26

Ce mi-a placut sa citesc interviul! Un super om, super bucatar! Felicitari si succes pe mai departe!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!