Marginea- Unicat în Europa

Postat de ionix in Bucataras hai hui pe 27 Oct 2010, 12:31

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

 

Ce face ca acest loc sa fie unicat?

Simplu. Este singurul loc din Europa unde inca se mai produce ceramica neagra.

Este una din perlutele Bucovinei.

Marginea este o comuna situata in judetul Suceava.

Olaritul este un mestesug care trebuie sa stai efectiv lânga el si gata. Pentru a deprinde arta trebuie sa pui mâna pe lut, trebuie ca un mestesugar sa stea sa îti explice, trebuie sa faci, sa investesti timp, si multe altele...

Dar, e musai sa pui suflet, altfel nu. Numai daca vii sa te uiti, nu vei deprinde acest mestesug atat de special.

Este un mestesug special dar in acelasi timp este cam uitat, putine persoane mai stiu a modela lutul. 

Din surse proprii, am aflat ca prin anii  `60-`65 in Marginea erau aproximativ 50 de familii de olari. Adica in 50 de case se lucra olaritul, se auzea scartaiutul rotilor in timp ce modelau lutul.

Pe vremea aceea se produceau doar doua tipuri de obiecte de uz casnic: oala pentru lapte si oala pentru sarmale.

Chiar daca erau destule familii care faceau aceste obiecte, toata lumea avea unde sa vanda si avea cu ce sa traiasca. 

In acele vremuri nu era atat de "populara" aceasta arta, nu erau cunoscuti nici macar in toata Romania, Europa nici nu auzise de Marginea. Singurele locuri unde puteau vine era in judetul Suceava si in judetul Botosani. Chiar si asa, famiile de olari aveau cu ce trai.

De multe ori se facea troc, dadeau vase de lut la schimb cu produse de cereale, si tot se traia. 

Acum au mai ramas exact 2 familii de olari de ceramica neagra: familia Magopat, renumita-n toata lumea, si o alta familie. Dar cealalta familie este compusa doar dintr-un singur membru, un barbat de circa 60 de ani, si acela lucreaza pentru familia Magopat. In zona mai exista persoane care lucreaza ceramica dar nu ceramica neagra. Se lucreaza ceramica rosie utilitara. Deci, fac ghivece , oale pentru lapte, pentru sarmale. Se pare ca celor 50 de familii le-a pus capac capitalismul. Democratia, dorinta de a "trai pe picior mai mare" i-au indepartat de acest mestesug. 

Practic, in zona au mai ramas doar 3 familii de olari.

Poate cu trecerea anilor, oamenii din zona o sa se simta atrasi de acest mestesug... sa le vina asa o placere sau sa simta o atractie fata de olarit, sa vada ca si asta-i o meserie si se poate trai bine. Dar asta trebuie sa se-ntampla cat mai repede, pentru ca deja se pierde. 

Doar in cadrul familiei Magopat traditia s-a transmis, va fi totusi greu pentru cineva din afara familiei sa-si insuseasca mestesugul fara a investi timp si sulfet.  

Consider ca ar trebui sa se înmulteasca din nou olarii pentru ca ar fi pacat sa se piarda acest frumos mestesug.

Fenomenul acesta, de pierdere a mestesugului, se întampla si în alte zone de olarit... cu exceptia Harghitei. 

La Horezu este aceeasi chestie, la Oboga in judetul Olt este aceeasi chestie si  pe la Baia-Mare cam aceeasi chestie se întampla. 

In schimb la Corund nu, in judetul Harghita. La Corund parca sunt din ce in ce sunt mai multi olari, asta poate si din cauza ca turistii unguri sustin zona.

Ca zona turistica, Marginea are un privilegiu pentru ca e asezata la drumul care merge catre toate manastirile (Putna, Voronet, Sucevita, Arbore, Dragomirna). 

Avand în vedere ca sunt unicii producatori de ceramica neagra din Europa, turistul care vine la Marginea vede ineditul. 

În primul rând, mergând la o manastire, la doua, la trei... iar dupa aceasta cautare a sufletului pot sa vina sa-si bucure si ochii... Si vin aici si ramân impresionati de arta olaritului, nu neaparat numai de produsele pe care le expun olarii la vânzare. Nu toata lumea vrea sa aibe în casa un obiect de ceramica neagra. Ci poate ca si arta. Si asa este, olaritul este o arta... ca si sculptura, ca si pictura, muzica. Ca daca n-ar fi o arta si ar putea fi accesibila tuturor... ar face-o multa lume, multa lume ar profesa.  

Este pacat ca nu stim a ne proteja indentitatea nationala, mai degraba elementele ce o compun.

In lumea asta a consumerismului, uitam de unde venim si unde vrem sa ne ducem, si pretuim prea mult clipa. 

Alergand mereu putem sa pierdem substratul, esenta vietii. 

 

 

ps: o sa va postez un video cu fiul mesterului Gheorghe Magopat, Cornel Magopat.

Eu mi-am procurat un vas pentru iaurt din ceramica neagra...

Pentru a fi siguri ca sunt veritabile, si nu-s chinezarii, olarii pun o "stanta" pe fundul obiectelor pe care scrie Marginea...

Obiectele se gasesc si in alte puncte turistice din Suceava (manastirea Putna, Cetatea de Scaun, Voronet, etc..)

pentru ca eu am pierdut pozele de la Marginea, Corina a fost draguta sa-mi dea 3 poze.. multumesc Corina... pup

Ii multumesc frumos si Inei... si ea mi-a dat cateva poze frumoase... fetelor, va multumesc! :X

http://www.youtube.com/watch?v=c5EvpF2Akrc

Comentarii (22)

30.10.2010, 19:24

frumos articol si interesant obiectiv. inca nu am ajuns prin zona aceea dar dupa ce am citit cele scrise de tine cred ca o sa fac tot posibilul sa vizitez si eu marginea+ imprejurimi. mersi!

01.11.2010, 16:14

@Ina.... ma bucur tare mult ca-ti place hey, ce am zis eu este un caz izolat, poate nu stiu mwahs

@Aziz... mi-ai adus aminte de o familie de nemti pe care am cunoscut-o cand m-au intrebat din ce tare sunt mi-a fost putin frica sa zic Romania am zis si le-am povestit de frumusetile patriei, nu doar de Dracula... si mi-au zis ca daca cei din Ministerul de Turism m-ar angaja si-ar atrage multi turisti incep sa-i cred, acum c-ai zis si tu ma duc la tanti Udrea si-i cer niste euroi

@Dentistuta... daca ajungi in Bucovina o sa ai ce vizita, iti garantez ma bucur ca ti-a placut articolul meu

30.01.2011, 16:58

Foarte frumos,chiar nu auzisem de Marginea,noi le tragem cu Corund-ul

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04