Obiceiuri culinare de Sfanta Parascheva - ce ai si ce nu ai voie sa faci

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 11 Oct 2016, 13:44

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Pe 14 octombrie, credinciosii o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasiului si a Moldovei.

Ca in cazul oricarei sarbatori crestine, exista si pentru Sfanta Parascheva cateva lucruri pe care ai si nu ai voie sa le faci. 

Pe noi ne-au interesat mai mult obiceiurile culinare. Asadar, iata ce aveti si ce nu aveti voie sa faceti:

- in aceasta zi se tine post si nu se munceste. 

- de asemenea, in aceasta zi se da de pomana pentru sufletele celor adormiti.

- cu toate ca este o zi in care se tine post, nici fructe nu se consuma in aceasta zi. Este vorba despre cele inchise la culoare si pepenele rosu. Explicatia este ca acestea amintesc de sacrificiul martiric.

- de Sfanta Parascheva nu se mananca nici nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

- in schimb, se imparte must si vin nou, dar si paine sau lipie. 

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

Comentarii (4)

11.10.2016, 14:18

De acord cu Costel !!! Va spun eu ce trebuie facut : Sa raspandim bine in jurul nostru . Sa ne rugam suplimentar . Sa stam cu capul sus si fata senina . Decat sa nu facem aia-aia ... mai bine ajutam cu o farfurie de mancare sau un colt de paine pe cei mai putin daruiti ca noi

11.10.2016, 15:49

Miha, imi creste inima de bucurie cand vad cum gandesti!

11.10.2016, 20:49

Interesante obiceiuri, desi nu am mai auzit pana acum de ele!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04