Principatul de Monaco

Postat de Doralinda in Bucataras hai hui pe 7 Ian 2013, 02:35

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza
Principatul de Monaco

Am norocul de a locui in acest minunat loc.....unde poti admira soarele, marea si muntele laolalta!

Am facut multe calatorii, am descoperit multe locuri si traditii noi, am intalnit oameni cu diferite religii, mentalitati....si nu stiam cu ce sa incep acest articol, dar apoi mi-am adus aminte ca locuiesc intr-un loc unde multa lume viseaza sa il viziteze, asa ca mi-am zis ca nu ar strica sa va impartasesc cateva din cunostiile mele, din tips-urile mele ptr a va ajuta oarecum intr-una din calatorille voastre spre acest loc magnific, locul in care celebra actrita Grace Kelly a devenit printesa, Principatul de Monaco. Sunt foarte multe de zis si voi incerca sa nu va obosesc cu cititul prea mult, dar ar fi pacat sa nu cunoasteti cate putin si din istoria sau trecutul acestei bucatele mici de "paradis".

Se zice ca numele de Monaco se trage inca din sec al 16-lea IC cand "phocéens" din Marsalia au fondat o colonie numita MONOIKOS, acest nume fiind asociat lui Hercule (cunoscut si sub numele de Hercules Monoecus) care se presupune ca ar fi trecut prin regiune,numele lui ramanand si azi ca nume al portului(Port Hercule). Inceputul dinastiei Grimaldi a inceput la 8 ianuarie 1927 prin François Grimaldi, care a capturat fortul printr-o stratagema, bine pusa la punct si dispunand de o foarte mica armata, s-a deghizat in calugar franciscan ptr a patrunde in interior inainte de a deschide soldatilor sai. De aici si emblema principatului, alba cu 2 calugari care tin in mana sabii. Aceasta stratagema nu a reusit si François cu mica lui armata au fost alungati din Monaco, in 1301, familia Grimaldi fiind sub ordinea regelui Frantei. Varul lui François, Rainier I a fost comandant al unei flote care castigase olandezii la Zieriksee, el fiind numit mai apoi Mare Amiral al Frantei care a fondat dinastia Grimaldi servind fidel monarhia franceza ptr urmatoarele secole.

Istoria acestei mici tari e foarte lunga si mi-ar placea sa o povestesc, dar acest articol ar trebui sa se bazeze pe informatii utile ptr calatorie, deci ma voi opri aici cu sirul povestirilor si voi incepe cu ceea ce putem descoperi in zilele noastre.

In afara de muzeele, de gradina exotica, de parcul japonez, cazino, palat, etc, de-a lungul anului sunt foarte multe manifestatii, targuri, concursuri, atat ptr turisti cat si ptr afaceri cum ar fi targul international de iahturi in care se adauga punti speciale de ancorare ptr o perioada de 5 zile, in care vezi zeci de iahturi in largul principatului nefiind loc ptr a ancora....voi incerca sa le pun intr-o ordine sa zic "cronologica", pornind de la inceputului anului, asa veti putea alege ce perioada sa vizitati si le voi enumera pe cele mai importante.

Timpul(vremea) e frumoasa chiar si in timpul iernii, foarte rar se intampla sa ninga, in lunile de iarna, ploua mai mult, dar nu e foarte frig, iar vara, destul de cald si foarte multa umiditate, in special in luna august, umiditatea poate ajunge pana la 85%, mi s-e intampla foarte des sa fac dusul de dimineata si apoi peste 2 ore, sa mi se lipeasca pielea.

Pe 27 ianuarie, in Monaco are loc o celebrare a "Saint Dévote" ,sufletul protector al principatului si al familiei princiare si care icoana ei se gaseste in fiecare biserica din Monaco. Dévote era o tanara care a fost martirizata in jurul anului 304 in Corsica, mai precis la Lucciana. Corpul ei a fost depus intr-o barca de catre pescari dar a esuat si a ajuns pe malul principatului in momente grele a locuitorilor. In fiecare an, slujba incepe de dimineata in Biserica care ii poarta numele si mai apoi, la inceputul serii, are loc procesiunea in prezenta familiei princiare care se termina cu arderea unei barci in fata bisericii, barca cu care a ajuns in Monaco.

In luna februarie, in fiecare an, are loc Festivalul International de Circ, la care de multe ori am vazut si echipe romane chiar foarte bune castigand premii. Acest festival tine 3 zile in care concurentii se intrec si in ultima zi sunt anuntati castigatorii, ca mai apoi sa fie inca o alta seara cu spectacolul doar celor care au castigat si premiile fiind oferite de catre Printul Albert II si uneori de sora lui mai mica, Printesa Stephanie.

Incepand cu luna martie, poate chiar mai inainte, se incep lucrarile la construirea tribunelor, a uriaselor ecrane, la modificarea drumurilor facandu-le mai late si asfaltandu-le din nou, da dupa cum ati ghicit, la pregatirea raliului F1, aceasta pregatire necesita in jur de 2 luni ptr un concurs care tine doar 3 zile, dar e MAGNIFIC! Ptr cei care locuim in Monaco, nu e decat o "piedica" in treburile noastre de zi, ptr ca transportul in comun se opreste in perioada cursei, modificari ale rutei de a ajunge unde doresti, zgomotul care incepe de le 8 dimineata pana pe la 18.00, dar IMI PLACE!!!! Scolile se opresc pe aceasta perioada, la fel si multe restaurante care sunt in zona in care se alearga, dar peste tot e sarbatoare, plin de lume, de personalitati care se plimba pe strada fara sa se uite in urma lor, si ma refer la celebri cantareti, actori(anul trecut i-am vazut pe Will Smith, Bruce Willis, Roger Moore care de fapt locuieste in Monaco) ptr ca de obicei F1 se tine dupa Festivalul de la Cannes, asa ca cei care isi au iahturile acolo, se muta la Monaco. La fiecare 2 ani, cu o saptamana inainte de F1, are loc raliul "vechi" al formulei 1, si e minunat sa vezi modelele primelor masini care au participat la primele raliuri.

In luna iunie, are loc concurs international de echitatie, la care participa cei mai buni calareti, printre ei aflandu-se si Athena Onassis.

In luna august are loc Festivalul international de artificii, nu cred ca pot gasi cuvantul potrivit ptr acest spectacol, pur si simplu MAGNIFIC, zeci de minute in sir de artificii pe fond muzical, vezi cum pur si simplu "danseaza" luminile in aer, chiar in adevaratul sens al cuvantului, spectacolul e desfasurat pe fundal muzical, o minunatie!!! fiind instalate difuzoare in tot portul!

La sfarsitului lunii octombrie se deschide "Foire de Monaco" un fel de luna park, cu multe jocuri atat ptr cei mici cat si ptr cei mari, cu mici chioscuri cu diferite dulciuri sau mancare. Acesta tine 3 saptamani si se incheie pe 19 noiembrie la miezul noptii, data care e celebrat Printul de Monaco si se incheie cu foc de artificii care tine in jura de 20 min .( sa zicem ca e o data nationala, doar ca e in numele lui).

 Intr-adevar atat de curat incat iti e rusine sa arunci ceva pe jos! Se spala drumurile si trotuarele in fiecare dimineata, o data la cateva luni se dezinfecteaza(ptr ca sunt foarte multe persoane care au catei), spatiile verzi le vezi schimbate la fiecare anotimp, cu alte flori, primavara e plina de lalele, in noiembrie ptr ca e ziua nationala a principatului, e plin de flori rosii si albe, culorile steagului monegasc......locuri de joaca ptr copii la tot pasul. 

Imediat apoi se pregateste Oraselul copiilor care in fiecare an, tema e diferita, cu multe cabanute cu mancare traditionala, cum ar fi cea nisoaza, soca, cartofi copti si branza fondue, diverse jocuri ptr copii, spectacole muzicale, intalnire cu Mos Craciun, teatru in aer liber ptr cei mici, muzica seara ptr cei mari....nu ai cum sa te plictisesti!!!

In timpul verii, mai precis din aprilie pana in octombrie, palatul e deschis ptr vizitatori, o frumusete si plin de istorie, daca aveti chef de o baie in mare, se afla Plaja Larvotto cu terase pana seara tarziu deschise, cazinoul unde puteti juca cele mai faimoase jocuri, terase unde nu iti mai vine sa te ridici cum ar fi Café de Paris, bandu-ti cafeaua relaxandu-te la caldura soarelui, poti "hoinari" pe strada uitandu-te le magazinele celor mai celebre case de moda,a manca o inghetata intr-un parc plin de palmieri......Atat de mic acest loc si atat de multe de vazut!

 

 

Comentarii (16)

07.01.2013, 14:37

Multumesc merisor!

07.01.2013, 23:28

Asa de frumos ai scris...pare de poveste. Bravo!

08.01.2013, 00:07

Multumesc frumos Geanina! acum "multi" ani in urma, am lucrat la o revista si scriam articole, dar mi-am cam pierdut indemanarea!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola