PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 1 - O supă surprinzătoare din 1913

Postat de CosminDragomir in Concurs pe 11 Iul 2018, 18:21

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Încep această rubrică cu o supă cu surpriză, după o rețetă dintr-o carte de bucate românească de acum mai mult de 100 de ani. Am și gătit-o acasă, din păcate nu am poze pentru că nu obișnuiesc, așa că există și unele detalii post-servire. Vă provoc să o faceți și să îmi spuneți cum a ieșit, în interpretarea voastră.

"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine, se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă (sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară. Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc. De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA – RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)

P.S.: dacă faceți cu ceapă coaptă, pe tehnica stockului, să știți că lichidul își va schimba culoarea, devenind ușor mai maroniu.

P.S.S.: am încercat supa cu cartofii dați prin ou. E bună, cartofii aduc a cei prăjiți peste care spargi un ou de te lingi pe dește, dar textura lor este foarte moale. Ținuți în lichid ei se îmbibă cu supă. O să încerc o variantă cu mici găluște din același amestec căruia o să îi adaug un pic de făină pentru a-l lega.

Detalii despre modul de participare la provocare vă dă Mr. Bucătăraș aici.

Succes, bucătărașilor, puneți istoria pe pâine!

***********************************************************

Castigator Saptamana 1:

mihasara - Supa de pui reteta veche reinventata

Top 3 retete al acestei saptamani:

1. Supa de pui reteta veche reinventata - mihasara

2. Supa de la 1913 actualizata - Constelatialeu

3. Rasol de pui cu galuste imperiale - Panacris

Felicitari tuturor pentru participare!

Stati aproape pentru ca urmeaza provocarea saptamanii 2! ;)

***********************************************************

Comentarii (9)

12.07.2018, 08:52

super

18.07.2018, 13:32

Felicitarii tuturor!

18.07.2018, 18:10

Felicitari!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola