Schimbarea garzii la Cetataea din Alba-Iulia

Postat de Bucataras Medi in Bucataras hai hui pe 27 Aug 2010, 11:11

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Cetatea Bastionara Alba Iulia  
 
Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împaratului, situat pe latura de nord a cetatii. 
  
 Prezentarea cetatii  
  Fortificatia a fost denumita în proiectul lui Weiss "Fortificatia capitala de la Alba Iulia din Principatul Transilvaniei".
Între secolele XVIII-XIX cetate a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei si de depozit general pentru armament. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20000 de iobagi.
Cetatea este alcatuita din 7 bastioane (Eugeniu de Savoia, Sf.Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta) configurându-i imaginea stelata caracteristica cetatilor de acest tip.
 Cel mai mare dintre bastioane este cel al Trinitatii, care masoara 116 si 135 m si are plasat în centru un blazon încoronat cu câmpuri multiple si frunze de acant.
Zidurile cetatii sunt construite din caramida , piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane, ele masurând la baza 3m, iar la vârf 1,20 m fiind sprijinite de contraforturi pentru a neutraliza înpingerile pamântului. Intrarea se face prin sase porti, decorate cu statui si reliefuri de catre o echipa de sculptori condusa de Johhan Konig.
Proiectarea si construirea cetatii a determinat si modificarea tramei stradale, astfel s-au construit cele sase porti, trei spre oras si alte trei spre câmpul de instructie din vest.
Cetatea este impresionanta atât prin elementele decorative, cât si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana. Fara îndoiala, sursa de inspiratie pentru artisti a fost mitologia antica, decoratia fiind realizata de sculptori ca Johann Konig, Johann Vischer si Giuseppe Tencalla. In totalitate cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania. Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.
 
 
 In fiecare zi la ora 12 fix in Cetatea medievala din Alba-Iulia se desfasoara ceremonialul de schimbare a garzii Cetatii.Acest ceremonial este unic in tara noastra.

Ceremonialul schimbarii garzii se desfasoara pe un traseu bine stabilit,ce cuprinde Poarta a IV-a,Poarta a III-a si Poarta I.Un numar de 50 de soldati, imbracati in uniforme ale armatei austriece medievale compusa dintr-un corp de artilerie , unul de infanterie si un altul de cavalerie participa la acest spectaculos eveniment de schimbare a garzii Cetatii din Alba-Iulia.Corpul de artilerie este format din garda "Traseului celor Trei Fortificatii"care functioneaza deja de aproape 2 ani.Noutatea insa o reprezinta corpul de cavalerie si cel de infanterie.Pentru cavalerie au fost cumparatidin Olanda 6 cai negri , cu coama si coada lunga,cai frizieni,care sunt considerati ca fiind o rasa cu sange cald, extremi de agili si docili, chiar de la Centrul de Reproducere a Cailor Frizieni.Soldatii sunt imbracati in uniforma hasburgica a primei jumatati a secolului al XVIII-lea,atunci cand a fost construita fortificatia din Alba-Iulia.La poarta a-III-a a Cetatii s-a construit o replica a podului mobil existent in epoca medievala care se ridica si se coboara in functie de evenimentele ce au loc in Cetate.
FRUMOS SI IMPRESIONANAT TOTODATA. 

 sursa foto: mondonews.ro 

 

Comentarii (19)

31.08.2010, 11:33

super maria si pozele si articolul,iar la sighisoara cum zice sefu sant locuri minunate pacat ca nu am poze sa va pun sper rusinea mea ca e si foarte aproape de tg-mures,dar in calc nu am poze multe cu imagini de la noi ,fiind plecata de cave timp din tara

31.08.2010, 15:29

Lia asa zic si eu..................avem o tara minunata , dar din pacate nu stim sa ii punem in valoare aceste minunatii................

31.08.2010, 15:29

Nadina ai plecat demult din tara?................

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41