Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Mai 2016, 10:41

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre soc.

In parcuri sau in gradini, ne atrag aroma si bogatia florilor de soc, bucuria iubitorilor de socata si un semn ca vara e aproape. Mentionat inca din antichitate in diferite teritorii cucerite de romani, socul a fost utilizat pentru proprietatile lui terapeutice - se folosesc mugurii, florile, fructele, frunzele, chiar si scoarta tulpinii.

Florile au un continut ridicat de flavonoide care le cofera proprietati sudorifice, laxative, colagoge, fiind utilizate (infuzii) asociate la dieta pentru scadere in greutate. Stimlueaza lactatia tinerelor mamici. 

Atat florile cat si frunzele se folosesc in medicina populara in afectiuni respiratorii, pentru efectul antiviral si imunomodulator.

Pentru dureri artrozice se fac bai calde cu flori de soc sau se utilizeaza cataplasme cu infuzie; nu se pun flori proaspete direct pe locul afectat, putand cauza reactii locale neplacute.

In bucatarie, florile pot aromatiza diverse deserturi: clatite, crema de lapte, jeleuri (in special de agrise sau rubarba), dar celebra ramane socata, bautura traditionala romaneasca, preparata impreuna cu zahar (sau miere), lamaie si drojdie.

Bautura cu efect revigorant ce ne poarta inapoi in copilarie, socata ramane o placere pentru intreaga familie.

Bautura de soc este populara in Europa, unde se comercializeaza sub denumirea de Elderflower cordial, fiind preparata din flori de soc, lamaie, zahar si acid citric.

La specia Sambucus Nigra se folosesc si fructele negre, recoltate dupa coacere, in lunile iulie-august.

Bogate in minerale, vitamina C, betacaroten si alti fitonutrienti, sunt incluse in bucatarie in diverse preparate, in functie de zona si talent culinar: suc, socata, dulceata sau gem, peltea, vin.

Datorita culorii puternice, se pot folosi ca si colorant alimentar. Fructele necoapte consumate crude pot fi toxice datorita unor glicozide cianogene, dar pot fi consumate dupa preparare termica.

Sursa foto: libertatea.ro
Surse articol: en.wikipedia.org Ghid terapeutic naturist - Speranta Anton

Comentarii (2)

16.05.2016, 14:59

Teo

18.05.2016, 23:30

Multumim pentru sfaturi!cui nu-i place socata !!!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59