TRASEU TURISTICO-GASTRONOMIC

Postat de alinutza1983 in Bucataras hai hui pe 14 Oct 2010, 21:02

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza

Anul trecut , in luna iunie am descoperit in Jurnalul de bucatarie-revista cu continut gastronomic a Jurnalului National, un articol despre locul meu de bastina-VALENII DE MUNTE.In mod firesc, manata de un puternic sentiment de mandrie locala, am pastrat revista la loc de cinste, sa o arat cu orice prilej mi se intrezarea, cunoscutilor.
Probabil manata de acelasi orgoliu local-constructiv dealtfel voi reda articolul respectiv intocmai cum a aparut in paginile revistei.


DE LA VALENII DE MUNTE ,IN SUS SI IN JOS
autor- VERONICA BECTAS




Oras cu istorie veche si importanta turistica deosebita,Valenii de Munte este situat in drumul calatorului iubitor de meleaguri mirifice ,dar si de traditii,spre muntele de sare de la Slanic si Masivul Ciucas.Situat pe Valea Teleajenului,declarata zona turistica de interes national,orasul este inconjurat de comunele Drajna,Cerasu,Posesti si Predeal Sarari,situate pe dealurile invecinate.Peisajele minunate se deschid in fata calatorilor,etaland multimi de livezi u pomi fructiferi,una dintre bogatiile tinutului,case cu specific zonal,ascunse in cutele dealurilor ,liniste, aer curat si cea mai buna apa de baut,cat se poate de naturala.
Istoria orasului si a zonelor invecinate este atat de adancita in vremi,incat te poti mandri ca ai calcat pe urmele dacilor la Homoraciu,pe dealul Cetatuia, la Gura Vitioarei pe Dealul Movila,la Piatra Romei pe Dealul Rotarea si pe urmele romanilor ,in Castrul de la Drajna de Sus,pe Dealul Gradiste.Oameni de seama ai culturii neamului, Nicolae Iorga ,Nicolae Tonitza, M.R. Paraschivescu, au lasat pentru noi casele lor incarcate de amintiri.Arhitectura traditionala este pusa in evidenta de locuinte si gospodarii taranesti.Muzeul Etnografic <>, Muzeul de Arta Religioasa si Scoala de misionare nationale si morale pot fi vizitate de calatori.Am lasat la urma Muzeul de Stiinte Naturale <>, pe care il consider cel mai apropiat interesului nostru.Cate minuni se pot face din prune!
Pentru calatorul care doreste o cazare in oras exista doua hoteluri si multe restaurante.Piata agroalimentara noua,dotata modern , asigura produse pentru toate gusturile ,atat pentru gospodinele orasului,cat si pentru turistii dornici de a pregati gratare si a lua masa in poieni.



APROAPE DE TRADITII


In satele Predeal-Sarari ,Drajna, ca si in celelalte ,calatorul dornic de divertisment poate participa la concursuri de tuns oile,muls vacile,de cosit si de strans fanul,dar si de carat fan in care trase de boi.La cosit,participantul va avea parte de o deosebita masa la iarba verde ,langa sau sub caruta, cu mancare calda purtata in vase de lut si mamaliga taiata cu ata.
Si de-o fi sa nu se mai poata misca de efortul facut,poate merge pana la Posesti,unde se poate drege cu namolul terapeutic din mica baza pentru localnici si cu o tuica tare-pentru ungerea zonelor dureroase interne.Si daca se da pierit si are nevoie de o mancare consistenta,poate merge la o gospodarie agroturistica ,ce-i va pune pe masa niscai ciorba de miel,sarmale din carne de porc sau o friptura de ied la protap.Iar daca nici ardeii iuti si nici tuica taiaoasa nu ii dau de leac,apoi placinta cu branza si smantana,magiunul de prune ,gemul de caise si de piersici pus peste unt adevarat pe felii de paine de casa trebuie sa ii refaca, pentru ca sa se tamaduiasca de dor.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S