Varza

Postat de Miha in Legume pe 4 Oct 2011, 15:26

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Varza

Varza este cea mai veche leguma cultivata de catre om. La inceput a existat un singur soi de varza, numita maritima. I se spunea astfel pentru ca se gasea in stare salbatica in apropierea Mediteranei. Dupa selectii repetate s-au obtinut de-a lungul vremii mai multe soiuri de varza.

Varza alba, cu frunze verzui albicioase, este o varza de vara, recomandata pentru sucuri, supa si diverse mancaruri.

Varza verde, este un soi de toamna, cu frunze tari si nervuri puternice, mai rezistenta decat varza alba. Este recomandata pentru conservare prin murare. Au proprietati vindecatoare, mai ales atunci cand se folosesc sub forma de cataplasme.

Varza de Bruxeles, este des intalnita in Europa Centrala. Pe o singura planta cresc 50-60 de verzisoare, cu un diametru de 5-6 cm. Capatanile mici si tari se folosesc in alimentatie ca si varza alba. Terapeutic, are o puternica actiune antiglicemianta.

Varza creata, numita si varza nemteasca, este cultivata in Tarile Nordice. Cu o capatana mai putin densa, cu frunze incretite, are un gust dulceag. Folosita in salata este mult mai buna decat varza alba.

Varza rosie, este mai mica decat varza alba si cea verde. In schimb are o cantitate mai mare de carotenizi, care ajuta la vindecarea mai multor afectiuni.Contine potasiu, magneziu, fier si de 2 ori mai multa vitamina C decat varza alba. Pigmentul care da culoarea rosie are calitati antiradiante si influenteaza in bine vederea si circulatia sangelui. Recomandata pentru calmarea tusei in bronsite, laringite si astm.

Varza de Savoia, are o culoare verzuie, iar frunzele sunt gofrate, fine si cu un gust deosebit de placut. Un soi rezistent la frig, bogata in proteine si acizi organici. Vitaminele B, C, E, A si K se gasesc in cantitate mult mai mare decat in orice alt soi de varza. Se consuma in stare cruda sau gatita, ca si varza alba, dar nu se poate mura.

Varza chinezeasca, se gaseste in 2 variante la noi in tara:

Pe-tsai cu capatana alungita si frunze verzi-galbui, cu nervuri puternice. Se foloseste in stare cruda, in salate insotite de  vinegrete.

< Pak-choi cu frunze verzi si nervuri albicioase. Seamana la gust cu tijele de telina. Se gateste prin calire sau fierbere, taiata fasii fine, alaturi de preparate din carne de porc, peste sau crustacee.

Conopida si Broccoli, au stramos comun varza alba, verde si rosie, obtinute prin incrucisari repetate. Se pot consuma gatite, proaspete sau murate. Insotesc mancarurile cu carne, peste si legume.

Cand cumparati varza alegeti-le pe acelea cu foi cat mai proaspete deasupra, nelovite, fara mucegai sau urme lasate de melci, cu frunze indesate si grele. Inainte de folosire indepartati primul strat de frunze.

Varza se pastreaza multa vreme in locuri racoroase si aerisite. Se poate mura intreaga sau tocata.

In scop terapeutic varza se foloseste in stare proaspata, sub forma de suc sau salata. Amelioreaza afectiunile respiratorii, gastrice, intestinale, anemia, cancerele si chisturile. Abcesele, furunculele, crapaturi ale pielii, plagi greu vindecabile, muscaturile de insecte si animale se vor vindeca prin aplicarea de frunze de varza.

Comentarii (18)

07.10.2011, 10:17

Multumesc Rocsi!

08.11.2011, 21:23

bun articolul felicitari

27.08.2012, 20:55

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!