Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie

de _Alina_ in Torturi, 27 Feb 2015 | 2306 vizualizari

 

Probabil ati observat ca folsesc in mod excesiv zmeura. Trebuie sa recunosc ca e ingredientul meu preferat, mai ales ca stiu cum e crescut si recoltat avand grija de el de cand iese prima frunzulita pana cand il culeg de pe ramuri. :)

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua mari(L)
  • 150 g zahar
  • 130g faina
  • 35g cacao
  • 40 ml ulei
  • un praf sare
  • Crema
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime, Pilos)
  • 100 g gem de zmeura
  • 60 g seminte rodie
  • 5g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa rece
  • Glazura ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • Glazura ciocolata alba
  • 100 g ciocolata alba
  • 50g smantana lichida (30% grasime)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie:

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza mixul usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia in doua vase (eu am castronele groase de inox - 15 cm diametru) unse cu ulei/unt si tapetate cu cacao si introdu in cuptor pentru 40-50 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate castronelele din cuptor si lasa blaturile sa se raceasca complet, apoi introdu-le in frigider  preferabil de pe o zi pe alta.

8. Scoti blaturile si decupezi un cerc pe baza mai lata lasand 1 cm de margine, apoi scobesti cu grija mijlocul (~5 cm) procedezi astfel incat sa obtii o forma unei cupe.

  Crema:

ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii!

1. Hidrateazi gelatina in apa rece timp de 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi frisca lichida rece  pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi gemul de zmeura (obtinut ca AICI) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare.  Adaugi semintele de rodie si le inglobezi cu ajutorul unei spatule.

  Asamblare:

1. Tapetezi bolurile in care ai copt blaturile cu folie alimentara, pui blaturile (pe care le vei insiropa foarte putin cu ajutorul unei pensule, cu putin sirop de zmeura). 
2. Repartizezi crema in cele doua blaturi, astepti 5-10 minute si rastorni cu grija un castron peste celalalt. Le lasi asa si le bagi la frigider pentru minimum 4 ore. 

     Glazura de ciocolata neagra:

 1. Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 100 g frisca lichida.
2. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu, pana cand observi ca ciocolata s-a topit, iar compozitia este omogena.
3. Adaugi restul de frisca lichida si amesteci pana la inglobarea acesteia. Lasi glazura sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru o ora.

   Glazura de ciocolata alba:

   Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu frisca lichida. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu pana se topeste ciocolatasi compozitia este omogena. O lasi sa se raceasca apoi introduci in frigider pana in momentul decorarii.

    Finisare:

 1. Scoti glazura de la frigider, scoti castronelele de pe "bomba". Imbraci bomba cu glazura de ciocolata neagra cu ajutorul unei spatule de fier, si introduci tortul in frigider pentru cateva ore. 

 2. Il scoti din frigider, incalzesti spatula (o o incalzesc langa flacara ochiului de gaz) si treci usor cu ea peste glazura (acest pas este optional - eu am facut asta doar sa dau stralucire marginilor mai bombate).

 3. Pui glazura de ciocolata alba intr-un pos cu dui simplu, mic si decorezi tortul, finisezi cu cateva seminte de rodie.

 S-aveti pofta!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie 368908
retete culinare - Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie 368909
retete culinare - Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie 368910
retete culinare - Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie 368911
retete culinare - Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie 368912

COMENTARII (36)

_Alina_ 1

03.03.2015, 15:02

Multumesc, dragilor!

monik80 1

18.03.2015, 22:19

ancutsa 1

06.07.2016, 19:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18