Canelés de Bordeaux

de Catalina L in Dulciuri, 15 Sep 2015 | 512 vizualizari

 

Canelés de Bordeaux este denumirea corectă a acestor specialitati frantuzesti de prin secolul al XVII-lea.
Se spune ca numele acestei delicatese vine de la formele cilindrice cu striatii (cannelés) in care se coc prajiturelele.
O alta ipoteza este ca: Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă nişte preparate micuţe din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou.
Altii spun c-ar fi de fapt urmasul unei prajituri (canole) care se facea in Bordeaux in vremuri vechi.
Astăzi, popularitatea micuţelor „canelés” a atins un nivel mondial, sunt iubite şi savurate; încântă şi intrigă deopotrivă, pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente în interior; dar şi pentru că prepararea lor e aproape la fel de complicată ca a pretenţioşilor macarons.

(surse: wikipedia si simonacallas.com)

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de lapte
  • 4 ouă
  • 100 gr de migdale maginate
  • 200 gr făină
  • 400 gr zahăr
  • 40 gr unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • esenta extract de vanilie
  • 2 linguri de rom - n-am pus deoarece am vrut sa le fac cu fructe rosii
  • 150 gr fructe roșii (opțional)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Canelés de Bordeaux:

Într-un bol, bateti ouale.
Pastaia de vanilie o taiati pe lungime  si o curatati bine de seminte.

Se pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie taiata, semințele de vanilie, esenta de vanilie si untul. Asigurați-vă că untul este topit. Se toarnă laptele fierbinte peste ouă amestecand in continuu.

Lasam sa se raceasca.

Într-un castron, amestecati făina, migdalele macinate si zahărul.

Se adaugă treptat laptele răcit (fără păstaia de vanilie). Se amestecă bine.

Punem să se odihnească 24 de ore la frigider.

Incalziti cuptorul la 240 ° C. Ungeti formele ondulate cu unt.

Am pus fructe de padure in cateva din forme- fructele se vor ridica si vor ramane la suprafata.

Scoateți compozitia din frigier, amestecati-o bine.

Se toarnă în forme, se vor umple  numai pe trei sferturi.

Dam la cuptor. Dupa 10 minute, schimbam temperatura la 190 ° C si se vor coace inca 40 minute urmarindu-le din când în când.

Lasam sa se raceasca un pic si le scoatem din forma cand sunt inca calde.

Aceste prăjituri mici si minunate pot fi savurate în principiu cu o cafea.

În mod tradițional sunt gătite în forme mici de cupru sau mai recent din silicon.

Am făcut o parte si-n forme de muffins .... lasam inca 15 minute la cuptor, sunt la fel de bune, mai putin aspectoase dar se demuleaza mai usor hi hi.

Pofta Buna !!!

 

TIPS-URI

1

puteti pune cantitatile pe jumatate

RETETA IN IMAGINI

Canelés de Bordeaux-0
Canelés de Bordeaux-1
Canelés de Bordeaux-2
Canelés de Bordeaux-3
Canelés de Bordeaux-4
Canelés de Bordeaux-5
Canelés de Bordeaux-6
Canelés de Bordeaux-7
Canelés de Bordeaux-8
Canelés de Bordeaux-9
Canelés de Bordeaux-10
Canelés de Bordeaux-11

COMENTARII (11)

Andreea Caroline 1

16.09.2015, 17:23

Rocsi 1

16.09.2015, 21:08

Raluca57 1

27.09.2015, 22:41

Cam bune prăjiturele! Le-am făcut în forme de silicon, mai mici, de aceea nu au ieșit la fel de frumoase ca în poze. Exteriorul crocant este delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41