Ciorba de bob

de Julie in Ciorbe, 17 Iun 2010 | 7675 vizualizari

 

Bobul este o planta foarte veche, aproape uitata....In Egipt s-au gasit seminte de bob chiar in mormintele faraonilor!
Se inrudeste cu fasolea, avand semintele mult mai mari .De la bob se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, si chiar si frunzele preparate sub diferite forme : salate,ciorbe, creme.
Bobul are un continut mare de proteine, vitamina C, B1, caroten.
Este folosit si in dietele pentru tratarea obezitatii.
Tulpina ,frunzele, florile,pastaile au actiune diuretica si sedativa.
Azi vom gati cu bob o ciorbica delicioasa!

 

INGREDIENTE

  • 300-400g cu pastai  de bob
  • un morcov
  • o ceapa
  • un ardei gras
  • marar
  • patrunjel
  • 4-5 linguri ulei
  • o jumatate dovlecel
  • 2 cartofi
  • o bucata mica de telina
  • putin pastarnac
  • o cescuta orez
  • 500 ml bors sau zeama de corcoduse-  pentru acrit
  • sare, vegeta
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de bob:

Spalam si curatam legumele. Taiem cuburi : cartofii, dovlecelul,morcovul,telina,pastarnacul,ardeiul gras, iar ceapa si verdeata le tocam fin.
Pastaile de bob le spalam si le rupem capetele( ca la pastaile de fasole) apoi le taiem rondele mai mici. De la pastaile mai batrane vom folosi doar boabele din interior.

Punem 3 l de apa la fiert. Cand aceasta da in clocot punem toate legumele , orezul spalat, uleiul si un praf de sare. Bobul o sa-l punem cand morcovul si orezul au fiert pe jumatate. Mai lasam sa fiarba 15-20min. si adaugam si borsul (fiert si spumat separat ) sau zeama de corcoduse(fierte  in apa separat si strecurate).

Punem si vegeta si potrivim gustul de sare daca mai este nevoie. Oprim focul si adaugam verdeata.

Servim ciorbica rece! cu ceapa alaturi.

 

RETETA IN IMAGINI

Ciorba de bob-0
Ciorba de bob-1
Ciorba de bob-2
Ciorba de bob-3
Ciorba de bob-4
Ciorba de bob-5
Ciorba de bob-6

COMENTARII (12)

Julie 1

18.06.2010, 12:49

Mena,Ana , multumesc mult!

epurasha2bb 1

20.06.2010, 10:59

si mie imi place mult bobul!

Julie 1

20.06.2010, 11:13

Te cred Epurasha!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04