Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga

de burdulea56 in Mancaruri de post, 11 Mar 2011 | 21042 vizualizari

 

Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul. asadar va propun sa gatiti ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,.

 

INGREDIENTE

  • 1/2 kg ciuperci Pleurotus,
  • 50-60 ml ulei,
  • 2 lingurite boia rosie,
  • 1 ceapa alba mica,
  • sare,
  • 1 lingurita vegeta,
  • 1-2 lingurite condiment pt carne de porc,
  • 2-3 crengute patrunjel verde,
  • cateva crengute marar verde,
  • 2 catei usturoi,
  • 1 lingura faina alba.
  • Pt mamaliga:
  • faina de porumb grisata,
  • sare,
  • apa.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga:

Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt. Calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa,  nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc, fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase).  Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate.

Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blind inseamna farfurie pt cei care nu stiu). dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati.  Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.

 

TIPS-URI

1

Condimentul pt carne de porc pe care il folosesc contine: rozmarin, boia, chili, piper, cimbru si da o aroma deosebita mancarii, apoi negresit sa folositi verdeata care ii da o savoare inconfundabila.

RETETA IN IMAGINI

Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga-0
Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga-1
Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga-2
Ciuperci Pleurotus in "blid" de mamaliga-3

COMENTARII (52)

adry88

adry88 1

20.05.2011, 10:41

Valclaudia

Valclaudia 1

06.09.2012, 22:47

ispititoare aceasta mancarica...

burdulea56

burdulea56 1

06.12.2012, 21:58

Multumesc bucatarasi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24