Cozonac cu crema de mac si rahat

de Rocsi in Prajituri, 20 Ian 2011 | 3820 vizualizari

 

Nu este reteta mea...e reteta mamei prietenului..mai iau de la ea unele retete ca face niste dulciuri tare gustoase...asa ca am facut si eu dupa reteta ei...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 5oua pentru aluat si 1 ou pentru uns
  • 200 ml ulei
  • 70 gr drojdie
  • 1 esenta rom
  • coaja de portocala rasa
  • o lingurita rasa sare
  • umplutura:
  • un castron ,mai mare,plin cu mac
  • lapte
  • 5-6 linguri zahar pudra
  • 1 esenta rom
  • 3 albusuri de ou
  • 1 lingura si jumatate cacao
  • rahat
  • cativa miezi de nuca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de mac si rahat:

Cu cateva ore inainte de a prepara aluatul,se cerne faina si se lasa descoperita  intr-o camera incalzita.
se dizolva drojdia in putin lapte caldut . Se amesteca cu o lingura-2 faina pana se obtine o plamadeala de consistenta unei smantani mai groase. Drojdia astfel preagatita se acopera si se lasa la dospit.

Se separa  galbenusurile  de albusuri. Se sareaza galbenusurile  si se amesteca bine . Se adauga zaharul cu esenta de rom si coaja de portocala rasa. Se freaca cu o lingura de lemn,pana cand compozitia devine spumoasa. Jumatate din albusuri  se bat spuma. Se adauga galbenusurie in faina,se amesteca turnand cate putin lapte caldut pana se incorporeaza toata faina. Se pun si albusurile batute spuma,se amesteca bine 15 min,apoi se adauga plamadeala crescuta,pana la dublarea volumului. Se framanta aluatul bine si se bate cam jumate de ora apoi se toarna si uleiul caldut putin cate putin. Se framanta coca inca 15 min. Se lasa la crescut ,acoperit cu un prosop de bucatarie ,la loc cald,pana aluatul se dubleaza.

Se face umplutura:

Albusurile se bat cu 5-6 linguri zahar pudra ,spuma. Macul se amesteca cu cacaua . Se pune lapte putin cate putin,pana obtinem consistenta umpluturii dorita. Punem si esenta de rom,iar la urma albusurile spuma. Rahatul il taiem patratele si il amestecam cu compozitia de mac. Dupa ce aluatul a crescut ,pregatim cozonacii.

Ungem 3 tavi cu unt(daca aveti tavi mai mari ,atunci va ies doar 2 cozonaci) si se tapeteaza cu hartie de copt. Pe masa de lucru presarati niste faina alba. Aluatul il impartiti in 3 parti egale. Din fiecare parte de aluat se intinde o foaie,se pune umplutura de mac. Se ruleaza sul si se aseaza in tavi. Pe mijlocul fiecaruia ,se infing sferturi de miez de nuca. Se ung cu ou batut si se dau in cuptorul incins,la o temperatura potrivita. Ii lasam sa se coaca bine.

Cand sunt gata ii scoatem la racorit . Ii presaram cu putin zahar pudra ,apoi serviti!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac cu crema de mac si rahat 79396
retete culinare - Cozonac cu crema de mac si rahat 79397
retete culinare - Cozonac cu crema de mac si rahat 79399
retete culinare - Cozonac cu crema de mac si rahat 79400

COMENTARII (15)

Rux 1

23.01.2011, 22:19

Rocsiii de cozonac chiar nu m-a saturat

Rocsi 1

23.01.2011, 22:34

ruxy

adry88 1

21.05.2011, 15:39

vreau si eu o felie

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S