Cozonac "Floare" cu nuca

de simona72 in Dulciuri, 25 Dec 2013 | 1530 vizualizari

 

Am facut acest cozonac cu mult drag pt sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos...Craciun fericit!! Inspiratie pt aluat mi-a fost Laura, iar modelul circula pe tot netul...

 

INGREDIENTE

  • pt aluat:
  • 300 ml lapte caldut
  • 100 gr unt moale 80% grasime
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie
  • 1 praf de sare
  • 850 gr faina alba pt cozonaci
  • 1 cub de drojdie proaspata sfaramata
  • pt umplutura:
  • 250 gr nuca macinata
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 lingura amestec de mirodenii rom si vanilie
  • 1 albus
  • 1 praf de sare
  • pt uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1-2 linguri zahar brut
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac "Floare" cu nuca:

Pt aluat: am pus ingredientele in masina de paine in ordinea scrisa mai sus. Am selectat masina pt framantare de 2 ori a cate 15 minte, iar cand a fost gata de framantat am mutat aluatul intr-un castron si l-am lasat la loc caldut la dospit aproximativ 30-40 minute. Din aceste cantitati va ies 2 cozonaci.

Pregatim umplutura intre timp: batem spuma 1 albus de ou cu un praf de sare, adaugam nuca, zaharul si mirodeniile. Amestecam ingredientele pt umplutura.  

Impartim aluatul in 4 sferturi. Luam primul sfert de aluat si-l intindem pe masa de lucru in forma rotunda de aproximativ 24 cm. Peste aluat punem umplutura de nuca si acoperim cu o alta foaie de aluat. Pe cat posibil "lipim" marginile sa nu iasa umplutura. Punem un pahar rotund in centru si trasam usor cu un cutit o forma rotunda. Cu varful unui cutit bine ascutit trasam " raze" din centru pana in margine. (vezi foto) Luam fiecare "raza" si o rasucim de 2-3 ori, depinde cat ne permite aluatul, adica cat de mare ati facut fiecare "raza". Ungeti pe deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si presarati 1-2 linguri de zahar brut. Lasati cozonacul sa creasca inca 20 minute, apoi il dati la cuptorul incins la 170-180 gtrade pt 25 minute.

Pofta buna!!!

 

TIPS-URI

1

daca se rumeneste prea devreme pe deasupra cozonacul, luati o bucata de hartie de copt, o treceti prin jet de apa, o stoarceti, o intindeti si o puneti peste cozonac, iar apoi mai dati la cuptor atat cat mai este necesar

RETETA IN IMAGINI

Cozonac "Floare" cu nuca-0
Cozonac "Floare" cu nuca-1
Cozonac "Floare" cu nuca-2
Cozonac "Floare" cu nuca-3
Cozonac "Floare" cu nuca-4
Cozonac "Floare" cu nuca-5
Cozonac "Floare" cu nuca-6
Cozonac "Floare" cu nuca-7
Cozonac "Floare" cu nuca-8
Cozonac "Floare" cu nuca-9
Cozonac "Floare" cu nuca-10
Cozonac "Floare" cu nuca-11
Cozonac "Floare" cu nuca-12
Cozonac "Floare" cu nuca-13

COMENTARII (17)

Miha 1

25.12.2013, 20:23

Craciun fericit!

diaconta 1

26.12.2013, 23:04

Minunat cozonacul tau

Rux 1

26.12.2013, 23:06

Superb!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04