Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare

de adasev12 in Dulciuri, 17 Ian 2012 | 2184 vizualizari

 

aveam de la socara mea un borcan maaaaare de gem de cirese amare,,,cred ca are vreo 3 ani...ca e gros si dulceeee.....si mi-a venit ideea sa fac un cozonac cu ea...dar parca mi-era si de nuca...asa ca le-am combinat...

 

INGREDIENTE

aluat de cozonacei:

  • 600 g faina 00
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 300 ml lapte
  • coaja rasa de  portocala
  • vanilie
  • cca 150 g zahar
  • o jum lg-ita de sare

umplutura:

  • 300 g dulceata/gem de cirese amare
  • 200 g nuca macinata si indulcita
  • un cubulet de unt
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare:

initai vroiam sa faca un aluat sarat..dar mi-a venit apoi brusc pofta de cozonac...

deci...drojdia se lasa la cald putin apoi se dizolva intr-un pahar  pe jumatate  cu lapte caldut si o lg-ita de zahar.

se adauga apoi o lg de faina si se lasa la loc cald, sa cresca.

eu mai nou asa incep toate aluaturile,daca am surpriza sa nu creasca acesta maia, stiu ca nu mai are rost sa continui.

daca creste  inseamna ca si aluatul va dospi frumos. deci...aceasta maia creste foarte repede, cca 5 min daca este la temp peste 20 grade. apoi se trnsfera in vasul in care se va face aluatul, in care se pune intai faina la temperatura camerei si in mijlocul ei  se toarna aceasta maia dospita.

se presara si sarea si apoi se adauga ouale la temperatura camerei  ( sa nu fie din frigider...), coaja de portocala, , vanilia, zaharul  si se omogenizeaza cu o lingura de lemn.

laptele se incalzeste nitel , apoi se adauga treptat la compozitie, framantand cu mana, pana la omogenizare, se transfera coca pe masa si se framanta bine bine cam 10 min, se mai tranteste de masa din cand in cand, sa se fragezeasca.

se face o bila rotunda si se transfera inapoi in vasul in care s-a facut, se cresteaza la mijloc si se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit la loc cald.

eu am lasat-o vreo 3 ore...am avut timp destul. oricum, sa dospeasca bine....

se pregateste forma in care se va coace..se unge si tapeteaza cu faina.

coca se scoate iar pe masa si se framnata putin sa iasa aerul din ea, apoi se intinde intr-o foaie aprox dreptunghiulara si cam de 1 cm grosime. se unge bine cu gem si apoi se presara nuca . eu am vrut sa iasa cozonaceii mai subtirei, asa ca am taiat foaia in patru., apoi am rulat fiecare bucatica. desupra le-am uns bine cu unt topit si am mai presarat nuca macinata.

am pus in tava si i-am mai lasat o ora sa creasca la loc cald.

am incins apoi cuptorul la 180 g si i-am copt cam 40min...

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-0
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-1
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-2
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-3
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-4
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-5
Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare-6

COMENTARII (19)

adasev12

adasev12 1

18.01.2012, 15:16

medioto, elena_daria...multumesc fetelor

Mariuka

Mariuka 1

25.01.2012, 16:02

Imi place reteta asta! O trec la favorite

teosim

teosim 1

27.01.2012, 10:11

Inainte de a le pune in cuptor,ungeti cu galbenus batut.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!